NA ZEMLJI SVE TOPLIJE: Ako se ovako nastavi, opstanak živih bića na planeti biće sve ugroženiji

NA ZEMLJI SVE TOPLIJE: Ako se ovako nastavi, opstanak živih bića na planeti biće sve ugroženiji

photo: Pixabay


Globalno zagrevanje zemlje sve više otežava život na našoj planeti, a kako stvari stoje, situacija bi mogla postati mnogo ozbiljnija. Kako naučnici tvrde, temperatura Zemlje mogla bi postati toliko visoka da gotovo potpuno onemogući opstanak živih bića na njoj.

lepo vreme sunce, proleće, nebo

Zemljina temperatura je jedan stepen Celzijusa daleko od tačke koja ugrožava budućnost čovečanstva, naveli su naučnici.

Eksperti su dodali i da je planeta samo desetak godina daleko od događaja koji bi mogao izazvati totalno globalno zagrevanje.

Temperaturni prag će se podići kada globalne temperature budu samo dva stepena Celzijusa više nego što su bile u predindustrijskim vremenima, sugerišu istražitelji.

Kako je saopšteno, temperatura Zemlje je na samo pola puta dotle. Ukoliko se dostigne ova tačka “prekretnica”, to bi izazvalo nekontrolisane klimatske promene.

Te promene, kako su saopštili naučnici u časopisu Nacionalne akademije nauke, izazvale bi rizike po zdravlje, ekonomiju, političku stabilnost i, automatski, pretnju za opstanak čovečanstva na planeti.

Kris Ripli, profesor klimatskih nauka na Univerzitetu u Londonu, rekao je: “Prethodna istraživanja pokazala su da bi zagrevanje od 11 do 12 stepeni Celzijusa moglo dovesti do toga da polovina zemljišta na kojoj se nalaze ljudi, postane nemoguća za život.”

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar