Život
25.03.2022. 14:33
R.E.

Praskozorje

Najlepša reč srpskog jezika

Zora
Izvor: Shutterstock

Često zaboravljamo koliko nam je jezik lep i bogat. Koliko je raznolik i milozvučan, utemeljen kulturom i istorijom. Koliko je važno da ga čuvamo i negujemo setimo se tek povremeno, kao na primer nedavno zahvaljujući Društvu za srpski jezik i književnost.

Slovenska reč koja označava vreme pred izlazak sunca, kada zora praska, puca... Reč koja nosi duboku simboliku rađanja, početka i nade – praskozorje. Ovo je najlepša reč srpskog jezika.

U okviru manifestacije "Mart, mesec srpskog jezika", u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovan je zanimljiv konkurs na koji su učenici slali svoje predloge za najlepše reči srpskog jezika.

U okviru konkursa učenici različitih uzrasta, od petog razreda osnovne škole do onih koji završavaju srednju školu, slali su reči koje smatraju najlepšim u srpskom jeziku prema njihovom značenju, zvučanju, građenju, simbolici ili prema dragoj uspomeni na one svoje bližnje od kojih su ih čuli.

Na konkurs je stiglo 905 predloga. U užem izboru za najlepšu reč u srpskom jeziku našle su se reči blagodat, blagouhan, blahovanje jer su zbog, kako je objašnjeno, uzvišenosti prideva blag u njihovom sastavu bile među najbrojnijim tvorenicama u srpskoslovenskom jeziku.

U užoj konkurenciji za najlepšu reč na srpskom jeziku našle su se i reči nigdenigdina zbog velikog ekspresivnog naboja, vatra zato što spada u imenice sa najviše značenja u srpskom jeziku. Svoje mesto pronašla je i reč preumljenje jer sledi nakon iskrenog pokajanja, ali i mrkosvestica zato što se razlikuje od opštepoznate nesvestice.

Reči koje su se često ponavljale kao najlepše jesu ljubav, porodica, majka...

O pristiglim predlozima odlučivala je tročlana komisija koju su sačinjavali prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr. Vesna Nikolić. One su izabrale reč praskozorje za najlepšu od onih koje su pristigle na konkurs.

Inače, za reč praskozorje se odlučilo čak deset učenika: Bogdan Nikolić iz Pećinaca, Bogdan Petrović iz Valjeva, Katarina Zarić iz Beograda, Jana Prekić iz Aranđelovca, Una Savić iz Beograda, Relja Jarkovački iz Pančeva, Sofija Nenadić iz Knića, Petra Milivojević iz Zemuna, Violeta Todosijević iz Paraćina i Aleksandra Marković iz Vinče.

Učenici koji su poslali pobedničke predloge biće pozvani na Filološki fakultet, gde će im biti uručene simbolične nagrade, dok će Društvo za srpski jezik i književnost Srbije objaviti digitalnu knjigu sa odgovorima svih učenika, njihovim imenima i obrazloženjima koja su naveli.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada (ni)je prerano reći "volim te"
ljubav

Ljubav ili požuda?

24.03.2022. 20:00

Kada (ni)je prerano reći "volim te"

Jedan od najvećih rizika, skoro svake veze, jeste da svom partneru prerano kažete da ga volite. Ukoliko nije obostrano suprotna strana će osetiti pritisak. Ako je važa veza još uvek u ležernoj fazi, na ovaj način se parter može da se uplaši zbog previše emocija i odluči da prekine odnos.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve