NAJTOPLIJA ZIMA U EVROPI: Ekstremnije temperature zbog globalnog zagrevanja

NAJTOPLIJA ZIMA U EVROPI: Ekstremnije temperature zbog globalnog zagrevanja

Shutterstock_


Podaci sugerišu da će klimatska kriza verovatno uzrokovati previsoke temperature širom sveta. Zima koju je upravo doživela Evropa bila je daleko najtoplija u istoriji, istakli su naučnici.

Podaci Evropske službe za klimatske promene Kopernika (C3S) datiraju iz 1855. godine. Naučnici navode da je prosečna temperatura za decembar, januar i februar bila za 1,4C iznad prethodnog najtoplijeg zimskog rekorda, koji je zabeležen u zimu 2015/16 godine.

Novi regionalni klimatski rekordi obično se prenose samo za delić stepena. Zima u Evropi bila je za 3,4C toplija od proseka u periodu od 1981. do 2010. Nesezonske vrućine dovele su do neuspešne letnje berbe vina u Nemačkoj, a sneg je morao da se uvozi za sportske događaje u Švedskoj i Rusiji.

Hauke-Christian Dittrich/dpa via AP

Hauke-Christian Dittrich/dpa via AP

U Helsinkiju je prosečna temperatura za januar i februar bila za 6C viša od proseka zabeleženog od 1981. do 2010. U Velikoj Britaniji ozbiljne poplave verovatno će biti pogoršane višim temperaturama, kao u 2015. godini.

“Iako je ova zima zaista bila ekstremni događaj, verovatno je da su ovakvi događaji pogoršani trendom globalnog zagrevanja postali ekstremniji”, rekao je Karlo Buontempo, direktor C3S.

Ipak, naučnici očekuju da će globalno zagrevanje povećati broj ekstremnih temperatura, a to se nastavlja širom sveta.

Australija, koja je pretrpela katastrofalne požare, upravo je zabeležila svoje drugo najtoplije leto, samo malo svježije od rekorda postavljenog godinu dana pre toga.

Ti-Press/Samuel Golay/Keystone via AP

Ti-Press/Samuel Golay/Keystone via AP

Na Antarktiku je temperatura povišena iznad 20 ° C, prvi put zabeležena u februaru, skoro celi stepen više od prethodnog rekorda postavljenog 1982. godine.

U celom svetu 2019. je bila druga najtoplija godina ubedljivo na površini planete. Prethodna najtoplija godina bila je 2016. godine, ali temperature su te godine bile podstaknute prirodnim El Nino događajem. Vrućina u svetskim okeanima dostigla je rekordni nivo u 2019. godini, pokazujući tako “nepobitno i ubrzavajuće” zagrevanje planete, istakli su naučnici.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar