Život
13.08.2019. 15:16
N. G./Sctelco

Najveće greške koje roditelji prave kada uče decu o novcu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada su Vorena Bafeta pitali koja je najveća greška koju roditelji prave učeći decu o novcu, milijarder je rekao: Ponekad oni čekaju da deca postanu tinejdžeri, pa tek onda počnu da im govore o novcu, a zapravo to moraju pre nego što krenu u školu. Bafet, kao neko ko je sa samo šest godina kupio bocu koka kole za 25 centi i preprodao je za dolar, sigurno zna šta govori.

Koliko puta ste čuli: Mama daj mi 1.000 dinara da izađem sa prijateljima? I ta svota možda neće značajno uticati na vaš budžet, ali je činjenica da će, kako postaju stariji, deca tražiti sve više i više. Zato se granice moraju postaviti. Što je još važnije, deca moraju da razumeju vrednost novca i cene ono što roditelji izdvajaju za njih, jer će samo tako naučiti da na pravi način raspolažu novcem u svetu odraslih.

Deca usvajaju obrasce ponašanja roditelja, i bez obzira koliko vam to zvučalo bezazleno, sve vaše rečeno će nesvesno ili svesno porediti sa učinjenim. Njihovo percipiranje roditeljskog raspolaganja finansijama, podjednako je važno koliko i saveti koje dobijaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Sledeće loše navike mogu vaše dete učiniti frustriranim i zbunjenim i istovremeno odrediti kako će se sutra oni odnositi prema novcu.

1. Izbegavate temu

Roditelji često izbegavaju da razgovaraju o temi novca sa svojom decom. Međutim, oni su na mobilnim telefonima, televiziji i kompjuteru izloženi otprilike sa 3.000 reklama dnevno. Nisu potrebni nikakvi marketinški stručnjaci, da bi znali da oglasi ne ohrabruju odgovorne finansijske prakse. Uzimanje vremena za nespretne ili neprijatne razgovore o novcu sa vašim malim detetom pomoći će vam da stvorite otvorenu liniju komunikacije koja će vam koristiti u godinama koje dolaze.

2. Pretpostavljate da će o novcu naučiti sami

Finansijska odgovornost zahteva disciplinu, a disciplina se retko razvija bez usmerenog, namernog napora. U očima deteta potrošnja je uvek zabavnija od uštede. Kada potrošite novac, dobijate nešto zauzvrat. Štednja se oslanja na princip odloženog zadovoljavanja, što je nepopularni koncept za mnoge mališane. Bilo bi lepo pomisliti da će, kako deca odrastu i sazrevaju, prirodno shvatiti koristi od finansijske odgovornosti. Istraživanje je pokazalo da se finansijske navike neke osobe mogu uspostaviti već sa sedam godina. Ako deci ostave mogućnost da sami upravljaju novcem povećava se verovatnoća da će se oni razviti skup loših navika koje će morati da prevaziđu kad se sami isele. Mnogo je lakše oblikovati dobre navike nego razbijati loše, tako da je nephodno rano pomaganje detetu oko ovih pitanja.

Povezane vesti - Kako da ne upadnete u zamku razvojne mape

3. Plaćate im za stvari koje bi trebalo da rade besplatno

Ako ste ikada odgovarali na jedno, ili više pitanja vašeg deteta sa "zato što smo porodica, i to rade porodice" onda ste bili na dobrom putu. Kada je u pitanju održavanje porodičnog doma u redu, kućni poslovi su deo dogovora. Kad se svi jave kako bi odradili svoj deo, niko se ne oseća preplavljenim. To rade porodice. Ali ako ste odlučili da platite detetu za obavljanje kućnih poslova, moguće je da ćete potkopati taj porodični princip. Umesto nuđenja finansijske nagrade za zadatke koji su deo održavanja uredne kuće, možda bi bilo korisnije uspostaviti sistem naknada koji nije povezan sa poslovima. Radeći to, možete im pomoći da nauče suštinsku razliku između lične odgovornosti i upravljanja finansijama.

4. Kontrolišete svu njihovu potrošnju

Kada je reč o finansijskim izborima vaše dece, možda bi vam bilo korisno da im date malo više slobode nego što mislite da bi trebalo da je imaju. Razumne, naravno. Ako upravljate svakom odlukom o potrošnji koju dete ikada donese, ne samo da nikada neće naučiti da misli za sebe, verovatno nikada neće doživeti negativne posledice lošeg izbora. Može se činiti kontraproduktivnim odstupiti korak unatrag i pustiti ih da troše svoj novac bezumno, ali mnoge najtrajnije lekcije u životu dolaze u teškim situacijama. Dozvolite da sami odlučuju s vremena na vreme, ali kada to učinite, budite sigurni da ćete ih takođe usmeriti u posledice tih izbora. Davanje slobode da dožive iskustvo uspona i padova finansijskog izbora može biti efikasan način da im pomognete da shvate vrednost novca - i važnost donošenja pametnih odluka.

5. Potcenjivanje onoga što mogu da razumeju

Deca su pametnija nego što mislimo. Verovatno vam je prijatno da podučavate svoje mlade o osnovama poput trošenja i uštede, ali jeste li razmišljali o proširenju tema poput ulaganja? U nedavnom intervjuu za CNBC, poznati investitor, Kevin O'Leari, podelio je kako je pomoću providne kasice prasice naučio svoju malu decu o moći ulaganja. Kad bi njegova deca uložila novac u svoju kasicu prasicu, O'Leari bi dodavao dodatne penije svake noći kada spavaju. "Ideja je bila da se probude i vide da ih ima još", objasnio je.

6. Prisiljavate ih da štede

Može biti primamljivo da učite vašu decu da štede novac, iako oni to možda ne žele. Kao odrasla osoba koja razume moć novca, prirodno je da želite da vaše dete počne da štedi pre i kasnije. Ali ako nam je iskustvo prethodnih generacija pokazalo nešto, onda je to da što više zahtevate od deteta da nešto radi, oni to sve više odbijaju. Da bismo naučili svoju decu da budu pametni sa sojim novcem, moramo im dati do znanja da smo na njihovoj strani. Ako svaki finansijski razgovor pretvorimo u scenario dobitka/gubitka, rizikujemo da oštetimo lični odnos koji je mnogo vredniji od bilo kakve finansijske dobiti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

7. Kupovina bez njih

U svetu u kojem se sve veći broj finansijskih transakcija završava putem interneta ili mobilnih aplikacija, deca doživljavaju kupovinu kao bezbolnu formalnost. Teško da će deca shvatiti osnove finansijskog upravljanja, dok kupujete stvari na Amazonu, ili Ebay-u. Dakle, pre nego što decu ostavite sa supružnikom ili prijateljem, sledeći put kada odete u prodavnicu, povedite ih sa sobom i pustite ih da preduzmu akciju. Poređenje proizvoda može im pomoći da shvate razliku između cene i vrednosti. Iako debitne kartice i mobilne aplikacije nude brze i jednostavne kupovine, razmislite o korišćenju gotovine i da detetu omogućite fizičku razmenu novca za robu. Ova praksa u školama možda je upravo ono što vaše dete treba da razume da kad jednom potroše svoj novac, njega više nema.

8. Ne podučavate ih o kreditu i dugu

Možda više od bilo kog drugog finansijskog aspekta, kredit i dug mogu potencijalno da zaustave dugoročnu finansijsku stabilnost vašeg deteta. Iako je ovo pitanje previše ozbiljno za većinu dece predškolskog uzrasta, sigurno ćete želeti da se pozabavite svojim detetom najkasnije do njihove srednje škole. Bez ispravnog razumevanja stvarnih troškova duga, vaše dete će se možda neprimereno ponašati kada krene na fakultet. Bez odgovarajućeg razumevanja, oni će možda biti u iskušenju da izvade kreditne kartice i izjednače svoj novčani kreditni limit sa tim da "imaju novac". Najlakši način da ih upoznate sa efektima kamate je pozajmljivanje male količine novca i postavljanje vremenskog okvir kada iznos moraju da vrate, sa kamatama.

9. Zanemarivanje teme velikodušnosti

Podučavanje dece da budu finansijski odgovorni je velika stvar. Uostalom, veći deo svog života biće utrošen u zarađivanju novca i pokušavanju upravljanja njime. Međutim, ako se sva vaša uputstva usredsrede na novac i kako mogu da ga kontrolišu, propustiće važne stvari. Jedna od najboljih stvari koje roditelji mogu naučiti svoju decu jeste biti velikodušan i koristiti svoj novac da bi pomogao drugima kad god je to moguće. Da biste pravilno naučili svoje dete kako da bude velikodušno, moraćete da date svoj primer. Kako? Započnite razgovorom sa svojom decom o iskustvima ljudi van vaše porodice. Kada primetite da je vaše dete velikodušno prema prijatelju ili članu porodice, ukažite na to i pohvalite ga. I poslednje, ali ne najmanje bitno, kao porodica izaberite dobrotvornu organizaciju koju možete da podržite vremenom i svojim finansijama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve