Život
19.10.2020. 16:16
R. E. / Index. hr

NASA odabrala Nokiju za postavljanje prvog komunikacionog sistema na Mesecu

w_56246701.jpg
Izvor: EPA / ETIENNE LAURENT

Američka svemirska agencija NASA odabrala je Nokiju za partnera u postavljanju komunikacionog sistema na MEsecu, kao jednog od preduslova održivog ljudskog prisustva na Zemljinom satelitu, saopštila je finska kompanija.

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacioni sistem u svemiru do 2022. godine, čime bi otvorila vrata održivom ljudskom prisustvu na Mesečevoj površini, prenosi Index. hr.

Cilj NASA-ine misije je da vrati ljude na Mesec do 2024. i da izgradi dugoročnu ljudsku prisutnost i naselja u sklopu programa Artemis.

EPA-EFE/ANDREY SHELEPIN/GCTC/ROSCOSMOS / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES EPA-EFE/ANDREY SHELEPIN/GCTC/ROSCOSMOS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Nokia Bell Labs sarađuje s američkom kompanijom Intuitive Machines s ciljem integrisanja te revolucionarne mreže u njenu letelicu namenjenu sletanju na Mesec i dostave na Mesečevu površinu.

Mreža će se samokonfigurisati nakon dostavljanja i uspostaviti prvi LTE komunikacioni sistem na MEsecu, stoji u saopštenju.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne komunikacijske mogućnosti za mnoge razne vrste prenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarnim roverima, navigaciju u stvarnom vremenu i prenosi videozapisa visoke rezolucije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
16.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve