Život
11.10.2022. 18:05
R.E./RTS

Važno otkriće

NASA razvila revolucinarnu bateriju

NASA
Izvor: Shutterstock

Američka agencija za istraživanje svemira napravila je veliki proboj na polju čvrstih baterija, koje mogu da uskladište više energije i lakše su od standardnih litijum-jonskih baterija.

Čvrste baterije se takođe bolje ponašaju u lošijim uslovima, mnogo se teže pregrevaju i pale i teže gube energiju tokom vremena. Međutim, uobičajeno ne mogu da oslobađaju energiju brzinom litijum-jonskih baterija.

Sve do sada ih je to činilo neprikladnim za pokretanje velikih električnih uređaja, poput vozila, pošto zahtevaju baterije sposobne da oslobađaju energiju izuzetno brzo.

Nasini stručnjaci rešili su taj problem i povećali stopu oslobađanja energije za deset puta koristeći inovativne nove materijale koji tek treba da počnu da se koriste u baterijama.

Novi vertikalni dizajn baterije takođe je omogućio Nasinim stručnjacima da stvore čvrstu bateriju sposobnu da napaja objekte kapacitetom od 500 vat-sati po kilogramu mase - skoro duplo čak i od onih u električnim vozilima.

"Mogućnosti su neverovatne. Približili smo se novoj granici u razvoju baterija koje bi mogle da postignu mnogo više od litijum-jonskih. Ne samo da su lakše 30 do 40 odsto, može da uskladišti dva do tri puta više energije", kaže Roko Viđijano, glavni stručnjak u Nasinom Istraživačkom centru u Klivlendu, prenosi RTS.
 

Nova baterija je već izazvala ogroman interesovanje vlasti, industrije i stručne javnosti, a Nasini istraživači planiraju da uđu u partnerstvo sa nekoliko organizacija kako bi dalje razvili tehnologiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čovek - najveća pretnja čovečanstvu
Svemir, Zemlja, satelit

Svet u raskoraku

11.10.2022. 13:05

Čovek - najveća pretnja čovečanstvu

Tridesetak ljudi obučenih u identične plave majice okupilo se u ponedeljak, 26. septembra u prostoriju ispunjenu crnim kompjuterskim stolicama i desetinama monitora nameštenih na zidove i radne stolove. Hipnotisano su gledali u samo jedan. Osam, sedam, šest, pet, četiri, tri, dva, jedan... Odbrojavanje je prošlo i usledila je erupcija oduševljenja. Uspeli su.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve