Život
11.11.2021. 08:05
Tanjug

Zanimljivo

Natalijina ramonda - čudan, neuništvi cvet

ramonda, cvet
Izvor: Shutterstock

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se sutra, 11. novembra, a kao glavni motiv za amblem tog praznika u Srbiji koristi se cvet Natalijina ramonda.

Reč je o zaštićenoj vrsti koja je poznata i kao "cvet feniks" jer čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može da oživi zbog čega je i izabrana za simbol obeležavanja ovog značajnog datuma - da ukazuje na uzdizanje srpske države iz pepela i iskušenja kroz koja je naš narod prošao u Prvom svetskom ratu.

Natalijina ramonda pripada familiji Gesneriaceae čiji predstavnici uglavnom naseljavaju tropska i subtropska područja širom sveta, objasnila je za Tanjug vanredni profesor na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Maja Lazarević.

Ona navodi da u Evropi postoji samo pet vrsta ove familije i da su sve endemiti, odnosno vrste ograničenog rasprostranjenja.

"Smatra se da su sve ove vrste biljke znatne starosti (živi fosili), ostaci tropske i subtropske flore koja je u davnoj prošlosti, kada je klima na ovim prostorima bila vlažnija i toplija, bile mnogo šire rasprostranjene nego danas", kaže Lazarević.

Kako objašnjava, kada je krajem ovog perioda došlo do zahlađenja i počelo Ledeno doba, ove biljke su se spustile južnije i na niže nadmorske visine u staništa kao što su klisure i kanjoni u čijim "ušuškanim" uslovima su mogle da prežive, a po završetku Ledenog doba postepeno su ponovo počele da šire svoje areale do granica u kojima ih danas nalazimo.

ramonda, cvet
Izvor: Shutterstock

Vrstu Ramonda serbica (Srpska ramonda), kaže Lazarević, opisao je Josif Pančić davne 1874. godine na osnovu biljaka koje je sakupio na planini Rtanj u Srbiji.

Dodala je da je nekoliko godina kasnije Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, koji se iz hobija bavio i botanikom, u Jelašničkoj klisuri i na Suvoj planini našao biljke veoma slične, ali ne i identične ovoj vrsti. "Pošto nije bio siguran da li se radi o istoj ili novoj vrsti, obratio se za pomoć Josifu Pančiću, koji je zaključio da su pronašli još jednu novu vrstu koju 1882. godine zajedno opisuju kao Ramonda nathaliae u čast kraljice Natalije Obrenović", navodi Lazarević.

Dodaje da su obe vrste višegodišnje, spororastuće i naseljavaju slične tipove staništa – klisure i kanjone u brdsko-planinskim predelima, ali i strme, stenovite planinske strane.

Obe vrste nepovoljne uslove na staništu, kao što su nedostatak vlage, visoke ili niske temperature, preživljavaju ulaskom u anabiozu - fiziološko stanje u kome se njihov metabolizam usporava, a nadzemni organi dehidriraju, tako da gube i do 95 odsto vode.

Kada uslovi na staništu ponovo postanu povoljni, one u roku od 48 sati do nekoliko dana ponovo uspostavljaju normalnu metabolicku aktivnost i ozelenjavaju, zbog čega se još nazivaju i "biljke koje vaskrsavaju" ili "biljke feniksi", objašnjava Lazarević.

natalijina ramonda
Izvor: Ekspres

Ona je jedna od autorki izložbe koja će u četvrtak 11. novembra biti otvorena u Beogradu, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Reč je o izložbi "Dani ramondi, vaskrsavajućih dragulja Balkanskog poluostrva" koja će od 12 sati, biti otvorena u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Posetioci će na atraktivnim panoima moći da se upoznaju sa biologijom, ekologijom i fiziologijom natalijine ramonde i srpske ramonde, a biće izloženi i živi primerci tih vrsta.

Izložba će biti otvorena do ponedeljka, 15. novembra od devet do 16 sati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate kako izgleda kada procveta reka? (Foto)
Tisa

Priridni fenomen na Tisi

27.06.2021. 01:21

Da li znate kako izgleda kada procveta reka? (Foto)

Nešto posle 18 časova na Tisi pored Kanjiže, okupljeni su svedočili još jednom cvetenju Tise, prirodnom fenomenu koji se dešava na svega tri lokacije na čitavom svetu - i to upravo na Tisi kod Kanjiže, te Novog Bečeja, kao i na reci Hoanho u Kini.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve