Život
27.09.2019. 18:10
R.E. / Business insider

NAUČNE ČINJENICE O NEVERSTVU: Ko više vara, kako i zbog čega?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Varanje je definitivno siva zona. Da li se "provod za jednu noć" računa? A flert i dopisivanje? Psiholozi i stručnjaci za seksualne odnose i bračni terapeuti proveli su godine i godine u naučnom istraživanju neverstva, koji su doveli do iznenađujućih zaključaka...

Osobe koje su finansijski zavisne od svojih partnera - sklonije su prevari

Studija iz 2015. godine u kojoj je učestvovalo 2.800 ljudi između 18 i 32 godine, objavljena u American Sociological Review, pokazuje da osobe koje su potpuno finansijski zavisne od svojih partnera, sklonije prevari. To se posebno odnosi na muškarce koji se finansijski oslanjaju na ženu. Oko 15 odsto muškaraca koji potpuno zavise od žene, u ekonomskom smilu, varaju, dok je kod žena taj procenat tek oko 5 odsto.

Posebno je zanimljivo da su manje šanse za prevaru kod muškaraca koji zarađuju više od svojih žena. Ili barem sve dok ne dođu do "tačke lomljenja". Kada u kuću počnu da donose više od 70 odsto prihoda, tada se šanse za prevaru povećavaju...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Različito reagujemo na prevaru u zavisnosti od pola osobe sa kojom nas partner vara

Prema istraživanju iz 2015. godine, objavljeno u jurnal Personal Relationships, otkriva da su muškarci manje ljuti i spremni da okončaju vezu ukoliko ih je partnerka prevarila sa osobom suprotnog pola.

Kod žena je situacija malo drugačija... Žene su odgovorile da bi osećale veći bes kada bi ih partner prevario sa osobom suprotnog pola, ali su veće šanse da bi prekinule vezu kada bi partner to uradio sa osobom istog pola.

Mislimo da svi varaju - osim našeg partnera 

U studiji iz 2016. godine, objavljenoj u magazinu Journal of Social and Personal Relationships, ispitanici kažu prosečna osoba, suprotnog pola, poseduje 42 odsto šanse za prevari. Međutim, kada su u pitanju njihovi partneri/partnerke procene za prevaru padaju.

U tim slučajevima ispitanici veruju da postoji svega 5 odsto šansi da ih je partner/partnerka prevaro/la, kao i 8 odsto šansi da se to u budućnosti može dogoditi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Strejt muškarci se više plaše fizičke prevare, strejt žene emotivne... 

Većina heteroseksualnih muškaraca izjasnilo se da bi ih više povredilo kada bi saznali da njihova partnerka ima seksualnu vezu sa drugim muškarcem, ali da se nije zaljubila.

S druge strane, žene kažu da bi bile uzrujanije kad bi se njihov partner zaljubio u drugu ženu, pa sve i da sa tom osobom nije imao seks.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Žene danas varaju isto koliko i muškarci

Iako se nekada varanje smatralo za greh muškaraca, danas žene varaju gotovo podjednako. U istraživanju iz 2011. godine, objavljeno u New York magazine-u, 23 odsto ispitanih muškaraca priznalo je da je nekada učinilo preljubu, dok je isti "greh" priznalo 19 odsto žena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve