Život
23.04.2024. 23:00
R.E.

Astronomsko otkriće

Naučnici otkrili REKORDNO veliku CRNU RUPU u blizini Zemlje

Galaksija, Svemir
Izvor: Shutterstock / REDPIXEL.PL

U fascinantnom astronomskom otkriću, tim naučnika nedavno je identifikovao ogromnu crnu rupu samo 1924 svetlosne godine udaljenu od našeg Sunčevog sistema.

Ova neobična crna rupa nazvana je Gaia BH3 ili BH3, a predstavlja najmasivniju zvezdanu crnu rupu ikada uočenu u Mlečnom putu, sa masom od impozantnih 33 puta većom od mase Sunca. Nalazi se u sazvežđu Orao (lat. Aquila) i predstavlja drugu najbližu crnu rupu koju smo otkrili u blizini Zemlje.

Astronom Paskval Panuzo iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) u Francuskoj, prvi autor rada o ovom otkriću, izjavio je: “Niko nije očekivao da će pronaći ovako masivnu crnu rupu u blizini naše planete. Ovo je vrsta otkrića koje napravite jednom u svom istraživačkom životu.“

Crne rupe se klasifikuju prema masi. BH3 pripada kategoriji zvezdanih crnih rupa formiranih kolapsom jezgara masivnih zvezda nakon što postanu supernove. Procenjuje se da u Mlečnom putu može biti i do 100 miliona ovakvih zvezdanih crnih rupa, ali ih je teško otkriti jer ne emituju svetlost.

Jedan od ključnih alata u otkrivanju ovih nevidljivih objekata je “Gaja“, svemirska letelica koja mapira položaje i kretanja zvezda u galaksiji. Zahvaljujući  misiji koja je u toku od 2013. godine, astronomi su uspeli da identifikuju ovu masivnu crnu rupu.

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu “Astronomija & Astrofizika“ ukazuje da se još mnogo neotkrivenih tajni krije u našem sopstvenom galaktičkom dvorištu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve