NAUČNICI RAZBILI STEREOTIP: Plavuše su pametnije od brineta

NAUČNICI RAZBILI STEREOTIP: Plavuše su pametnije od brineta


Stereotip da su plavuše glupe potpuno je besmislen, pokazala je studija američkog profesora koji je dokazao da su plavokose jednako inteligentne kao i žene drugih boja kose, piše portal Medical News Today.

Vicevi o plavušama spadaju u najpopularnije i najsmešnije, ali ih profesor Džej Zagorski sa Univerziteta u Bostonu ne smatra nimalo duhovitim jer mogu da imaju ozbiljne ekonomske posledice koje utiču na zapošljavanje i unapređenje.

– Istraživanje odgovara na pitanje da li su plavuše stvarno glupe. Pitanje nije trivijalno jer, ako se plavuše pogrešno percipiraju kao manje inteligentne, zbog te predrasude mogu da imaju problema u radnoj karijeri – smatra istraživač.

Zagorski se poslužio rezultatima testova koje Pentagon koristi za procenu inteligencije osoba koje se prijave u američku vojsku. Radi se o podacima iz testova sprovedenih 1980. godine koje je ispunilo 10.878 Amerikanaca uzrasta od 14 do 21 godine. Pošto postoji i evidencija o prirodnoj boji njihove kose, Zagorski je izvukao zaključke.

Pošto boja kose varira zavisno od rase i etničke pripadnosti, iz studije su isključeni Afroamerikanci i Hispanci kako zaključci ne bi bili pogrešni.

KRAJ VICEVIMA O PLAVUŠAMA Ko će sad smeti da im se smeje?!

KRAJ VICEVIMA O PLAVUŠAMA Ko će sad smeti da im se smeje?!

Zagorski je otkrio da prirodne plavuše imaju u proseku viši IQ od tamnokosih žena. Pokazalose da je prosečan koeficijent inteligencije kod plavuša 103,2, kod brineta 102,7, kod crvenokosih 101,2, a da je najmanji kod crnokosih žena – 100,5.

Među muškarcima najinteligentniji su smeđokosi sa IQ od 104,4, a plavokosi su bili drugi s neznatno nižim prosekom inteligencije od 103,9.

Iako rezultati pokazuju suprotno od stereotipa o plavušama, Zagorski napominje da je razlika u statističkoj grešci.

– Ne može sa sigurnošću da se tvrdi da su plavuše inteligentnije od ostalih, ali definitivno možemo reći da nisu gluplje – rekao je naučnik.

 

(Vecernji.hr)

loading...

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar