Život
07.01.2022. 09:05
R. E.

Razlika u kalendaru

Ne postoje pravoslavni i katolički Božić, da li to znate?

Božić
Izvor: Shutterstock

Zapravo, ne postoje dva Božića – katolički i pravoslavni. Svi hrišćani ovaj praznik proslavljaju istog datuma, ali ne po istom kalendaru.

Postoji samo jedan Božić, a obeležava se različitih datuma zbog drugačijeg računanja vremena.

Do sredine 4. veka, zapadne hrišćanske crkve su prihvatile da se Božić obeležava 25. decembra. Ovaj datum je verovatno odabran da bi se poklopio sa nekim od drevnih paganskih festivala koji su se dešavali oko kratkodnevice.

Rimski imperator Gaj Julije Cezar u prvom veku pre nove ere je uvideo velike probleme tadašnjeg lunarnog rimskog kalendara. Angažovao je Sozigena, grčkog astronoma da napravi kalendar zasnovan na astronomskim principima. Ovaj novi kalendar je u čast Julija Cezara nazvan julijanski.

Godine su podeljene na proste (traju 365 dana) i prestupne (traju 366 dana). Na ovaj način prosečna julijanska godina trajala je 365,25 dana, zbog čega je dolazilo do odstupanja od 3 dana na svakih 400 godina.

Da bi se to ispravilo, papa Grgur 13. je u 16. veku ponovo reformisao kalendar. Tako nastaje gregorijanski kalendar, koji je odstupao od astronomske godine za samo 26 sekundi.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca "novi", gregorijanski kalendar uveden je u januaru 1919. godine, Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara.

Srpska pravoslavna crkva još uvek koristi "stari", julijanski kalendar, a po njemu je 25. decembar zapravo 7. januar.

Iako je gregorijanski kalendar odavno postao primarni za računanje vremena u celom svetu, pa i u Srbiji, kod nas još uvek opstaje praksa da Božić slavimo na današnji dan.

Da se za Božić, koji se obeležava 25. decembra, ne može reći da "katolički" svedoči činjenica da istog datuma i brojni vernici protestantskh crkava, ali i značajan broj pravoslavnih hrišćana, takođe slave rođenje Hristovo. 

Takođe, pre Prvog svetskog rata i srpska država i crkva su Božić proslavljale 25. decembra. Tako je i kralj Petar Karađorđević, slavio upravo tog dana, koji mnogi danas nazivaju "katoličkim Božićem".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve