Život
11.10.2019. 14:30
ekspres

"MENTORSKA PODRŠKA": Nemačka pomoć za mlade Rome u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Više od 500 mladih Roma u narednom periodu dobiće mentorsku podršku, kao i podršku u obrazovanju i zapošljavanju. Pomoć će im biti pružena preko predstavništva Fonda za obrazovanje Roma uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka KfW, u ime Vlade Republike Nemačke - Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

U protekle tri godine ovakav vid podrške, kako u obrazovanju tako i u zapošljavanju, dobilo je više od 2.500 mladih Roma i Romkinja iz gotovo 150 opština u Srbiji. Podrška koju dobijaju, suštinski doprinosi njihovom uključivanju u društvo i značajno menja njihove živote.

Aktivnosti projekta podeljene su u tri kompomente,a o detaljima je govorila Sanela Bahtijarević, saradnica za program readmisije u Predstavništvu Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji.

"U okviru prve komponente pružamo mentorsku podršku srednjoškolcima romske nacionalnosti, u okviru druge podršku pri zapošljavanju, dok je treća komponenta posvećena obrazovnoj reintegraciji Roma povratnika. Aktivnosti koje će biti sprovedene u narednom periodu se odnose na sve tri komponente, pri čemu će 200 profesora srednjih škola biti obučeno za mentorski rad i biće organizovane kampanje za upis u srednje škole za učenike i učenice osmog razreda osnovnih škola. Grant program posvećen obrazovnoj reintegraciji mladih povratnika i povratnica romske nacionalnosti u pet opština Republike Srbije takođe se nastavlja tokom druge faze projekta", rekla je Bahtijarević.

Prisutnima se obratila i Fatima Kamberović, saradnica za program zapošljavanja, najavljujući dalje aktivnosti  posvećene pospešivanju zapošljavanja mladih Roma i Romkinja, odnosno jačanju njihovih kapaciteta i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada.

"Pre svega posebnu pažnju usmeravamo na mobilisanje novih korisnika i korisnica kroz različite kanale kako bismo pruženom podrškom obuhvatili što veći broj mladih Roma i Romkinja. Važno je napomenuti da se svima pristupa individualno, u skladu sa njihovim potrebama, interesovanjima, znanjem i veštinama koje poseduju. I zato planiramo da u narednom periodu podržimo više od 500 novih korisnika i korisnica, kao i da nastavimo saradnju sa državnim institucijama, javnim ustanovama i privatnim kompanijama u oblasti obrazovanja i zapošljavanja", rekla je Kamberović.

Kako to u praksi izgleda i koliko im je pomoć Predstavništva Fonda za obrazovanje Roma bila dragocena, pokazuju iskustva Dragoljuba i Marije.

Dragoljub Barčić (25) iz Niša nekoliko godina je živeo u Nemačkoj, ali se vratio u svoj rodni grad, a posao mu je bio nepohodan.

"Čuo sam da se dosta mladih iz komšiluka zaposlilo uz pomoć Fonda za obrazovanje Roma. Otišao sam na jednu njihovu radionicu na kojoj su nas pripremali za razgovor za posao. Na toj radionici sam napisao svoj prvi CV.  Razgovor za posao je bio uspešan, jer su me iz kompanije ubrzo i pozvali. Potpisao sam ugovor o radu i sada već samostalno obavljam sva zaduženja. Prezadovoljan sam ovim poslom, a najbitnije od svega je što mi je mirna glava, jer ne moram da lutam po inostranstvu, već sam tu, u svom gradu", priča Dragoljub.

Nakon završenog Pravnog fakulteta u Nišu Mariji Banović Bogosavljević (26) iz Kruševca bilo je neophodno da stažira u advokatskoj kancelariji zbog polaganja pravosudnog ispita. Za Fond za obrazovanje Roma saznala je u nevladinoj organizaciji „Romani cikna“ u Kruševcu, u kojoj je bila aktivna tokom studiranja.

"Imajući u vidu moje obrazovanje i dosadašnje iskustvo, u Predstavništvu fonda za obrazovanje Roma su me savetovali pri odlučivanju na koji način mogu najbolje da unapredim sebe i omogućili mi plaćeno stažiranje u advokatskoj kancelariji, ali i pripremnu nastavu za polaganje pravosudnog ispita. Dosadašnjim iskustvom koje sam stekla kao stažistkinja sam veoma zadovoljna, a takođe i mentorkom od koje mogu mnogo da naučim. Nadam se da ću u narednom periodu nastaviti da napredujem i biti u mogućnosti da kroz besplatno pravno savetovanje izađem u susret ljudima iz romske zajednice, kao što sam i do sada", ispričala je Marija.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve