NEMATE IDEJE? Evo nekoliko jednostavnih načina za oslobađanje kreativnosti…

NEMATE IDEJE? Evo nekoliko jednostavnih načina za oslobađanje kreativnosti…

foto: Shutterstock


Stvaranje nečega iz ničega nije nimalo jednostavno. Inspiracija, perspektiva, motivacija i pravi alati su najvažniji elementi kreativnosti. Nije lako uvek imati pravu meru i kombinaciju ovih elemenata, piše Entrepreneur.

Međutim, postoje jednostavne strategije uz pomoć kojih je lako “pogurati” kreativnost, posebno kada je reč o poslu.

1. Pokrenite se!

Sedenje za stolom ispred ekrana tokom celog radnog dana obično nije najefikasnije okruženje u kojem se javljaju velike i pametne ideje. Jedan od najboljih načina da dobijete kreativne sokove je da ustanete i pokrenete se.

Istraživanja su pokazala da odlazak čak i u kratku šetnju stimuliše neurološke i fiziološke veze koje vode ka kreativnom razmišljanju i rešavanju problema. Upravo ovaj jednostavan trik koristi većina najvećih svetskih inovatora, vizionara i kreatora. Ponekad je potrebno jednostavno otići na pauzu i razbistriti um kako bi se napravio prostor za dobre ideje.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

2. Tragajte za novim iskustvima

U suštini, svi smo stvorenja navike. Ipak, ako ste zaglavljeni u rutinama, radeći iste stvari iznova i iznova, to ostavlja vrlo malo prostora za drugačiji ugao razmišljanja. Što više naših inputa (mesta koja posećujemo, ljudi s kojima razgovaramo, mediji preko kojih komuniciramo i informišemo se…), to naši kreativni rezultati mogu više evoluirati.

Drugim rečima, idite na taj odmor o kome sanjate. Čitajte knjige. Razgovarajte s komšijom i kolegom sa kojima nikada do sada niste pričali. Ako imate vremena, pokušajte sa učenjem novog jezika. Istraživanja su pokazala da čak i igranje video igara može pomoći ljudima da postanu kreativniji u svojim zadacima i projektima.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

3. Kada dođe vreme za rad, uklonite smetnje

Većina kreativaca se trudi da “bude u zoni” (“being in the zone”), što je faktički period intenzivnog razmišljanja i koncentracije kada kreativac obavlja svoj posao – potpuno uronjen u projekat na kojem radi. Da biste ublažili smetnje prvo isključite nepotrebna obavešetenja na telefonu i laptopu. Neprestano telefoniranje onemogućava da se uradi kreativan posao. Pokušajte da nađete mirno mesto dalje od sličnih zvukova – izbegavajte kafiće, usputne razgovore…

S druge strane, osigurajte sve ono što poboljšava kretivnost, u zavisnosti od posla kojim se bavite. Naučnici smatraju da određeni nivo zvuka ili buke može pomoći da se poveća kreativnost. Kada pišete, na primer, elektronska ili klasična muzika može da vas zadrži u tom stanju protoka. Dok, recimo, muzika sa tekstovima može biti kontraproduktivna.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar