Život
17.07.2023. 04:15
R.E./Yugopapir

Neka naivna vremena

Neverovatni saveti mladim Jugoslovenkama pred polazak na letovanje

Letovanje

Saveti pred putovanje su uvek doborodošli, ali saveti koje su mlade Jugoslovenke dobijale pred letovanje sada zvuče neverovatno. Zahvaljujući portalu Yugopapir, koji se bavi pronalaženjem, obradom i čuvanjem vrednih članaka iz nekadašnje jugolsovenske štampe, imamo priliku da saznamo šta je sve nekada predstavljalo "opasnost"...

Maj 1973: bliži se trenutak kada ćete vi i još stotine hiljada mladića i devojaka, spakovati kofere i krenuti na letovanje. Bez obzira koliko ćete dana ostati, svakako želite da svi budu prijatni. Verovatno u potaji priželjkujete neku ljubavni romansu. Nema teškoća u privlačenju muškaraca dok ste mladi, opremljeni mini-haljinom, maksi-naočarima i preplanule kože, ali morate od početka dobro da motrite da ne privučete pogrešnu vrstu muškaraca. 

Leta 1973. godine, kao i svake godine u to vreme omladina Jugoslavije spremala se za odlazak na more i zasluženi odmor. Tim povodom, u medijima su objavljeni saveti mladim Jugoslovenkama o momcima koje treba da izbegavaju.

Iste savete objavio je Yugopapir. Ovi saveti predstavljaju pravi eho na vreme koje je iza nas i pružaju jasnu sliku o tome kako se nekada živelo. 

Na putu tamo...

Što se više budete približavali mestu letovanja sretaćete sve više ljudi koje ćete ponovo viđati. Lako se može dogoditi da vam se još pri dolasku navrze neki mladić, doduše ne naročito zgodan, ali očigledno željan vašeg društva. 

IZBEGAVAJTE tačno odavanje mesta gde ćete odsesti ili zakazivanje sastanka unapred s takvim mladićem.

Ovako brzopotezno udvaranje je vrlo laskavo, a ukoliko ste po prirodi stidljivi i povučeni plašićete se da nećete steći nikakvo poznanstvo, pa će vam ovaj susret biti dobrodošao.

Međutim, letovanje još nije ni započelo, pa ako se odmah budete vezali, može se ispostaviti da je taj mladić gnjavator koji će vas ne samo ugnjaviti već, istovremeno svojim prisustvom sprečiti da vam neki drugi, zgodniji mladić priđe. 

tako vam može čitavo letovanje propasti. 

Ukoliko prvih dana ne nađete nekog zgodnijeg, vi se uvek možete i njemu obratiti, stoga diskretno proverite ime prema posetnici na koferu i zapamtite gde će odsesti. 

U pogledu ovog tipa nema zabune - u njemu ima nečeg fizički neprivlačno i on to zna, zbog toga spremno juriša na najzgodniju devojku čim se pojavi, jer zna da docnije neće imati mnogo izgleda na uspeh. 

Čuvajte se takođe SUVIŠe zbognih muškaraca koji mogu biti i u nekom zvaničnom svojstvu: vodiči, vozači i sl. 

videvši njega mogu vam se šake oznojiti od uzbuđenja, ali gledajte da vam glava ostane bistra i ponavljajte u sebi: 

"Tako se on udvara svim devojkama!"

Tačno!

*
*

Ako putujete sa grupom izbegavajte momka koji je najzabavniji i duša celog društva. Prijatno je nasmejati se, ali to lako može preći u dosadu kada budete slušali njegove peti ili šesti put.Držite se trezvenih ali pažljivih mladića, koji vas neće mnogo zasmejavati ali će ostati uz vas kada treba da se potegli prtljag. 

Zapamtite, ako je njegova koža bela jer se nije sunčao, imaće više razumevanja prema vama dok budete prelazili faze od crvenila - kao rak pa do bronzano - mrke. 

Znajte da muškarci preplanuli već na početku letovanja mogu biti: 

- Sportisti, suviše razmaženi brzim osvajanjem i spremni na brze raskide;

- lažno preplanuli - a ako mogu da slažu za preplanulost mogu i sve ostalo 

- profesionalni zavodnici koji se sele od letovališta do letovališta, a nije teško pogoditi ko im plaća provod!

Kad ste stigli...

Zapamtite da mladić, vaš prvi szsed u hotelu, motelu, šatoru ili bilo gde, može biti veoma prikladan kao društvo prvog dana, ili može postati gnjavaža ako se od njega ne možete odmaći dve nedelje. 

Naročito nije poželjno ako naleite na nekog pokroviteljskog tipa koji će se, zatim, mešati u sve vaše ljubavne pustolovine. 

*
*
Izbegavajte pametnjakoviće koji tvrde da znaju fantastična mesta i spremni su da vas tamo odvedu, a ona nisu obuhvaćena nijednim turističkim vodičem niti planom puta. 

Na plaži...

Treba izbegavati momke koji nikad pri ruci nemaju sitninu, pa vi plaćate suncobran, stolicu za ležanje i sladoled. Maldić-cicija na letovanju je još veći džimrija, inače. 

Dobro motrite s kim ćete pristati da se nađete uveče.

Divan, suncem opaljen mladić, idol za 90 odsto žena na plaži, može se pretvoriti u vrlo dosadnog i priglupog momka. 

Nemojte prenebregnuti mladića koji pola dana na plaži provodi gradeći deci zamak od peska ili se toliko zaneo fudbalom da ništa oko sebe ne vidi. 

Kada padne veče, prestaće fudbalski žar, pa se može iščauriti u sasvim pristojnog i zabavnog mladića.

"Zato posmatrajte trening, vratite loptu ako izleti s terena, čarobno se smeškajte i čekajte!

U mraku...

Mrak zahteva izvanrednu obazrivost. sve onmo što vam mladići kažu u mraku  - propustite najpre kroz gusto sito, pa tek ono što ostanbe - poverujte.

Četvrtinu odbacite na udvaranje, četvrtinu na romantiku, četvrtinu na more i četvrtinu na pomračinu - preostalo prihvatite kao tačno.

letovanje ima svoje zakone i pravila, a jedno od njih glasi: ne primajte ništa suviše ozbiljno, a ponajmanje na osnovu doživljaja s letovanja graditi planove za budućnost.

Pored opšteg upozorenja na oprez, ima i posebnih.

Izbegavajte čoveka koji neće da saopšti gde je odseo, jer se lako može dogoditi da ga tamo čekaju žena i sitna dečica.

Budite oprezni i s ljudima koji se spremno razbacuju novcem, jer nije teško zaključiti šta njime žele da kupe.

Nemojte sasvim prenebregnuti stidljive momke, jer se u njima često kriju zlatne duše.

Uštedite sebi razočarenje. Nemojte nikome davati svoju kućnu adresu, ali ako imate utisak da mladić misli ozbiljno, zapitajte za njegovu. ukoliko izbegne da vam je da - brišite ga. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve