Život
11.12.2021. 18:05
R.E.

Ma, svaka čast.

Nikad nije kasno, ali bukvalno! Pogledajte šta je uradila stogodišnjakinja...

starost
Izvor: Shutterstock

Indijka, koja živi u Kerali, saveznoj državi na jugu Indije, u 104. godini naučila je da čita i piše i položila je osnovni državni ispit.

Svakodnevna rutina Kutijame bila je ista skoro 100 godina - kuvanje, čišćenje i hranjenje životinja. Sada ova Indijka svako jutro nestrpljivo očekuje lokalne novine i dva sata provodi čitajući vesti, piše Gardijan.

Počela je da uči da čita u aprilu, sa svojom susetkom, 34-godišnjom nastavnicom književnosti.

"Mnogo puta sam žalila što ne mogu da čitam novine i molila sam mlađe u kući da mi čitaju. Uvek sam želela da mogu da napišem svoje ime i adresu”, ispričala je ova Indijka.

Zbog siromaštva njene porodice obrazovanje za žensku decu bilo je nezamislivo, a sa 16 godina Kutijama se udala i rodila petoro dece.

Nakon što je nekoliko meseci pohađala časove, prošlog meseca je odlučila da polaže osnovni državni ispit i najstarija je žena koja je to učinila.

Ostvarila je odličan rezultat - 89 odsto iz pismenosti i 100 odsto iz matematike, za šta je pohvaljena od državnog ministra obrazovanja.

"Starost nije prepreka za znanje. Sa najvećim poštovanjem i ljubavlju, želim Kutijammi i svim ostalim novim učenicima sve najbolje”, napisao je on na Twitteru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
03.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve