Život
07.07.2020. 12:32
Tanjug

NJUJORK TAJMS: Naučnici tvrde da se korona prenosi vazduhom

tan2020-7-7_71657147_1.jpg

Ukoliko je tačno da se koronavirus prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mere za njegovo obuzdavanje, piše Njujork tajms, navodeći da bi nove mere podrazumevale nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mere fizičkog distanciranja.

Njujork tajms je objavio da će grupa od 239 naučnika iz 39 zemalja objaviti ove nedelje u naučnom časopisu otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kako bi ta agencija UN revidirala preporuke o tome kako izbeći infekciju koronavirusom.

Naučnici tvrde da se koronavirus prenosi vazduhom, što znači da čestice tog virusa mogu da lebde u vazduhu u zatvorenim prostorima i da ljudi mogu da se zaraze kada ih udahnu, prenosi VOA njuz.

EPA-EFE/FAROOQ KHAN EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Stav SZO je da se virus širi prvenstveno od osobe do osobe kroz male kapljice iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada osoba sa Covid-19 kašlje, kine ili govori.

Povezane vesti - Remdesivir – prvo sredstvo za lečenje Covida-19

Ukolko se virus prenosi vazduhom, navodi Njujork tajms, posledice po njegovo obuzdavanje biće značajne.

Kako objašnjava, nove preventivne mere uključivale bi nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mere socijalnog distanciranja i obavezne maske N96 za zdravstvene radnike koji brinu o zaraženim pacijentima "da bi se isfiltrirale čak i najmanje respiratorne kapljice" .

EPA-EFE/ANGELO CARCONI EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Pored toga, navodi Njujork tajms, ventilacioni sistemi bi morali da se promene kako bi se smanjila cirkulacija vazduha.

Taj list navodi i da se, nakon pregleda internih mejlova SZO i intervjua sa 20 naučnika, među kojima su i konsultanti SZO, stiče slika o agenciji kao nekome ko "uprkos dobrim namerima, ne ide u korak sa naukom".

Povezane vesti - Zbog pandemije preti opasnost od nestašice lekova za HIV

Njujork tajms navodi da nedavni porast u broju žrtava koronavirusa, nakon ponovnog otvaranja preduzeća i kancelarija, "sve više potvrđuje ono što mnogi naučnici govore već mesecima: Virus se zadržava u vazduhu u zatvorenom prostoru, inficirajući one u blizini".

  EPA-EFE/FAROOQ KHAN EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
11.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve