Život
08.06.2021. 19:05
Tanjug

Vladimir Banić

Novinar koji je zaslužio nagradu za hrabrost

novinar
Izvor: Shutterstock

Ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić" je novinar RTS Vladimir Banić, odlučio je žiri koji čine predstavnici redakcije "Večernjih novosti", UNS, NUNS, redakcije "Novog puta" iz Jagodine i porodice Pantić.

Banić je novinar Radio-televizije Srbije od 2004. godine, a poslednjih godina živi u Sloveniji odakle radi kao dopisnik RTS.

U proteklih godinu dana Banić je izveštavao iz žarišta pandemije kovida širom sveta. Uspevao je da stigne od Japana, preko Francuske, Italije, Turske, Grčke, pa do Izraela.

U obrazloženju žirija navedeno je i da je ovaj reporter izveštavao o sukobima u Nagorno Karabahu. Gledaoci javnog servisa mogli su da prate njegove izveštaje i reportaže iz Gaze i Sirije.

Prvi je srpski novinar koji je bio u Japanu i informisao je javnost o našim državljanima zarobljenim u karantinu, na kruzeru "Dajmond prinses". Izveštaje je slao i iz Italije, Austrije, Švedske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Iz Francuske je slao priloge sa našim državljanima koji su uspeli da se evakuišu iz Vuhana.

Kada je Izrael objavio pobedu nad koronom, Banić je stigao i tamo, tek nekoliko dana pred poslednje sukobe - navedeno je u predlogu.

U konkurenciji su bila još četiri predloga - Branko Žujović, urednik portala subotičke.rs, Ruža Helać, autorka dokumentarnog serijala "Zelena patrola na delu", list "Jedinstvo" iz Prištine i redakcija časopisa "Resavski poštonoša".

Nagrada će biti dodeljena u Jagodini, 11. juna, na 20. godišnjicu od ubistva novinara "Večernjih novosti" Milana Pantića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve