Život
20.03.2019. 14:38
R.E./RTS

NOVINE ZA TURISTIČKE AGENCIJE: Aranžman za Veneciju (ni)je aranžman za Lido di Jezolo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Turističke agencije više neće moći da nude ili reklamiraju aranžmane po jednoj, a da ih naplaćuju po drugoj ceni, budući da su mnoge od njih do sada upravo na ovaj način privlačile kupce. O odredbama novog zakona, koji obavezuje turističke agencije na pošteniji odnos prema putnicima, za RTS je govorio Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Agencije koje nude putovanje u Veneciju neće moći naknadno, kao do sada, da naplaćuju transfer do Venecije, jer su putnici smešteni 50 kilometara dalje. Ponuda će morati nedvosmisleno da istakne šta podrazumeva.
Aleksandar Seničić je za RTS objasnio da će putnici i dalje moći da se smeštaju u, na primer, Lido di Jezolu, ali da agencija ne može taj aranžman da nazove "Venecija", pa van cene aranžmana da naplaćuje transfer.

"Sve usluge moraju biti uključene za ono što ste objavili kao nosilac programa. To je ovim zakonom regulisano, a bilo je ozbiljan problem. Bilo je mnogo programa koji su naizgled jako jeftini, za Beč, Prag, Berlin, a putnici su smešteni daleko, pa se dodatno naplaćivao transfer do mesta koje se reklamiralo", objasnio je Seničić.

Iako je i do sada u programu uglavnom to bilo naznačeno, putnici se uglavnom nisu dovoljno informisali. Seničić je poručio da takvi aranžmani više neće biti dozvoljeni.

"Ovaj zakon 22. marta stupa na snagu, ali njegova primena kreće od kraja letnje sezone, jer imamo period prilagođavanja od šest meseci", naveo je Seničić i poručio građanima da dobro pročitaju programe putovanja.

Aranžman bez aerodromskih taksi više neće stajati u ponudi, jer će, prema novom Zakonu o turizmu, agencija biti u obavezi da ističe konačnu cenu aranžmana, sa svim, do sada skrivenim, troškovima.

Novi zakon omogućiće i veća ovlašćenja turističkim inspektorima. Oni će moći da plate uslugu, pa tek onda da se identifikuju i na taj način provere rad ne samo agencija već i hotelijera i drugih ugostitelja. Moći će odmah da izdaju rešenje o kaznama i više kontrolišu ukupno poslovanje.

Očekuje se da do kraja maja bude usvojen i pravilnik o garanciji putovanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve