OD DELIKATESA DO SPLAČINA: Ove aviokompanije nude najbolju, ali i najgoru hranu

OD DELIKATESA DO SPLAČINA: Ove aviokompanije nude najbolju, ali i najgoru hranu

Shutterstock


Obrok među oblacima, na 10.000 metara za mnoge je pravo uživanje. U zavisnosti od toga kojom kompanijom letite, međutim, to može da bude i prava katastrofa. Upravo to je zaključak koji izvodi i Riders dajdžest u tekstu o aviokompanijama sa najboljojom i najgorom hranom.
“Zavisno od toga kojom kompanijom letite, možete doživeti da vam posluže prijatan obrok u skupom porcelanskom tanjiru, ili najobičnije splačine u kartonskoj kutiji”, piše Riders dajdžest.

UKUSNO: TAP Portugal
Portugalski nacionalni avioprevoznik služi obroke na svim međunarodnim letovima, bez obzira kojom klasom letite. Količina obroka zavisi od dužine leta. Ono što hranu u TAP čini izuzetno ukusnom je meni fokusiran na portugalskim proizvodima i tradicionalnim slatkišima, a uključuje meso, sireve i vina iz doline Douro. U ponudi je i hrana za vegetarijance i vegane.

shutterstock_543499234

UKUSNO: Emirates
Nije nikakvo iznenađenje da se ova kompanija nalazi na listi onih sa najboljom hranom. Kompanija s sedištem u Dubaiju poznata je po luksuzu. Ako ikada budete leteli njihovom prvom klasom, uživaćete u obroku iz sedam delova – od aperitiva, i grickalica, preko slate, glavnog jela i sireva, do deserta i kafe. U prvoj i biznis klasi hrana se služi u Rojal Dulton porcelanskom posuđu, a koristi se ekskluzivni probor za jelo firme Robert Velč. Ali čak i u ekonomskoj klasi možete da uživate u ukusnim zalogajima kao što su dimljena tuna poslužena sa marinirano salatom od mešanog povrća, jagnjetina na žaru sa sosom od cimeta i slatki puding.

UKUSNO: Swiss International Airlines
Švajcarska kompanija nudi program „Ukusi Švajcarske“, koji izdvaja ponudu različitih regiona. U prvoj klasi putnici mogu da očekuju gurmansko jelo inspirisano straim jelima. Mada se meni menja na svakih nekoliko meseci, junetina sa ofetorijem (jelo od jaja i krompira) i pire krompir u Nidvalden stilu sa telećom slaninom i sirom su standardna ponuda.

 

UKUSNO: Singapore Airlines
Singapur erlajsn, koji se reklamira kao najnagrađivanija kompanija na svetu, u skladu sa tim ima i vrhunsku reputaciju kada je u pitanju hrana. Zapravo, kompanija je sarađivala sa šefovima čiji su restorani osvajali Mišelinove zvezdice, kao što je singapurski kuvar Sam leong, Suzan Goin iz Los Anđelesa, Karlo Krako čiji istoimeni restoran u Milanu ima dve zvezdice i Metju Moran iz Sidneja. Opcija „Book the Cook“ omogućava putnicima prve klase da odaberu jelo 24 sata pre leta, dok putnici ekonomske klase mogu da očekuju predjelo poput krompir salate sa bejbi račićima i glavnog jela kao što je piletina u voku sa bambusom u susamovom ulju.

UKUSNO: Lufthansa
Najveća nemačka aviokompanija svoju kuhinju fokusirala je na ukuse Evrope i Mediterana. Putnici ekonomske klase biće oduševljeni što njihova hrana nije samo bleda kopija onoga što se nudi onima u višoj klasi. Kompanija je, zapravo, poznata po tome da u ponudi ima hranljive grickalice i obroke, uključujući i hrskave kroasane, sočno voće, bogate supe, pa čak i bavarsko pivo. Putnici sa različitim posebnim potrebama u pogledu hrane u ponudi imaju meni sa obrocima bez glutena ili sa hranom sa niskim sadržajem holesterola.

shutterstock_321602552

UKUSNO: Asiana Airlines
Jedna od dve najveće južnokorejske kompanije putnicima nudi pravu eksploziju ukusa. Oni koji lete ekonomskom klasom uživaće u korejskim nudlama, pikantnim supama, jelima spremljenim u stilu japanske kuhinje, kao i u svežim salatama.

UKUSNO: Turkish Airlines
Turski avioprevoznik putnicima nudi obroke koji će im omogućiti da osete ukus Turske i pre nego što slete na neki od njenih aerodroma. Ekonomskoj klasi služe se sveži mediteranski sendviči, glavna jela poput saatai piletine sa grilovanim tikvicama i paradajzom, humus, hladni i topli kontinentalni doručak i ukusna turska kafa.

UKUSNO: Delta Airlines
Delta je zaslužila mesto na listi zbog posvećenosti zdravoj ishrani, koju obezbeđuje u saradnji sa kompanijom Luvo koja nudi razne zdrave smrznute obroke, uključujući i hranu sa visokim sadržajem proteina, bez glutena, vegetarijanske i veganske obroke. U ponudi su, tako, i grilovana rolovana piletina sa susamom, mediteranska veegetarijanska rolnica, kao i GMO-free tapas grickalice.

GROZNO: Spirit Airlines
Nije tajna da je ovo kompanija koja nudi samo neke osnovne stvari, ali je ponuda hrane čak i za taj nivo razočaravajuća. Hrana je toliko loša da uopšte nećete pogrešiti ako u avion ponesete sopstvenu hranu i piće. U većini slučajeva nude samo pakovanu „džank“ hranu, poput mafina od banane i oraha od 440 kalorija, kutije bledunjavih žitarica, badema i raznih drugih grickalica koje se mou naći i u lošijim marketima

GROZNO: Hawaiian Airlines
Iako je ovo jedan od posledjih američkih kompanija koja služi besplatne tople obroke, a nudi i širok aortiman grickalica koje se plaćaju, njihova hrana je suviše kalorična, a istovremeno male nutritivne vrednosti. Prosečan obrok, naime, sadrži čak 970 kalorija.

shutterstock_117571360

GROZNO: Aeroflot
Ruska kompanija, kako zaključuje Ridres dajdžest, pažnju privlači svojom očajnom hranom. Prema oceni putnika, njihova jela su bezukusna, često ili nedovoljno kuvana ili pak prekuvana. Zapravo, često više podseća na nekakav bućkuriš nego na nešto što biste želeli da jedete.

GROZNO: Ryanair
Ova lou kost kompanija putnike svakako ne impresionir abesprekornom hranom. Zapravo, uprkos ukusnom meniju na kojem se nalaze i korasani sa šunkom i sirom, mediteranski sendviči, slatko – kisela piletina, imaćete mnogo muke oko toga da identifikujete koje ste jelo dobili.

shutterstock_297537263

 

Pročitajte još: