Život
28.07.2021. 19:00

Shvatite ozbiljno

Od e-cigareta više štete nego koristi

e-cigarete
Izvor: Shutterstock

Tržište duvanske industrije privlači mlade elektronskim cigaretama, koje mogu dovesti do zavisnosti od duvana, a uprkos tvrdnjama nekih vlada da žele da se izbore protiv epidemije pušenja, one nisu obuhvaćene zakonskom regulativom, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Više od osam miliona ljudi godišnje umre od upotrebe duvana i izlaganja duvanskom dimu, što ovu naviku čini vodećim uzrokom bolesti koje se mogu sprečiti, navela je SZO u izveštaju koji poziva na bolje regulisanje upotrebe uređaja bez dima koji sadrže nikotin, prenosi Rojters.

SZO izražava posebnu zabrinutost zbog upotrebe elektronskih cigareta među mlađima od 20 godina i to zbog štetnog efekta nikotina na razvoj mozga u tom uzrastu i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci.

U izveštaju se navodi da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za ciljnu grupu imaju decu i adolescente koje privlače hiljade raznih ukusa, kojih ima čak 16.000, a za korisnike e-cigareta je najmanje dva do tri puta veća verovatnoća da će postati pušači, pa sve to zahteva potpuno istu regulativu kao i za cigarete.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Marlboro" odlazi iz Velike Britanije?!
Cigarete, zabrana pušenja

Zvuči nemoguće

27.07.2021. 08:09

"Marlboro" odlazi iz Velike Britanije?!

Za 10 godina moglo bi doći do toga da duvanska kompanija "Filip Moris" prestane da prodaje cigarete u Velikoj Britaniji, a to bi značilo da njen glavni brend, "Marlboro", nestane iz britanskih prodavnica.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve