Život
19.03.2020. 15:25
The Guardian

OD HEMINGVEJA DO MURAKAMIJA: Saveti velikih pisaca za rad od kuće

rad-od-kuce-kancelarija.jpg

Ako postoji neko ko je najbolje pripremljen za rad od kuće i za izolaciju onda su to pisci. Sa rokovima za pisanje knjiga, ili započetim strastvenim projektom, obično se moraju zaključati u kuću kako bi dovršili stvar.

Opskrbljuju se hranom, ograničavaju komunikaciju sa spoljnim svetom, kreiraju i drže se rutine i ostaju zdravi tako što sebi obezbede dovoljno odmora i zdrave hrane. Evo nekoliko njihovih saveta ne samo za preživljavanje dok radite od kuće ili društvenu izolaciju - već za uspeh i obavljanje nekih od vaših najboljih poslova.

Prvo uradite teške stvari

Možda ste drugima naklonjeni prema svom rasporedu - posebno ako radite u timu, ali ako možete samostalno da radite - počnite dan što ranije. Ernest Hemingvej je počinjao pisanje svako jutro u šest sati i imao je prilično doslednu rutinu računovođe srednjeg nivoa.

Pročitajte još: Evropljani se okreću virtualnom druženju na društvenim mrežama

"Kada radim na knjizi ili priči pišem svako jutro što je ranije moguće. Nema nikoga da vas uznemirava", rekao je Hemingvej za Paris Review. Ako radite od kuće, počnite da radite na velikim zadacima za dan - prezentaciju koju treba da završite, izveštaj koji morate da napišete - što je ranije moguće. Očigledno da ako imate obaveze brige, neke stvari će vam biti izvan kontrole, ali ujutru ćete biti najsvežiji. Takođe će biti manje odvlačenja pažnje od e-pošte i grupnog razgovora koji će vam poslati najnovije zastrašujuće vesti o pandemije.

Jednom kada dobijete zadatke koji zahtevaju dublje promišljanje, možete se prebaciti na bitniji i reaktivniji posao. Verovatno ćete otkriti da ćete dobiti više posla za manje vremena, tako da ako imate takav posao koji zahteva da budete povezani na mreži samo u slučaju da posao dolazi, možete provesti ostatak dana radeći stvari u kojima uživate dok čitate ili pečete dok čekate da pristigne poruka.

Imajte rutinu i držite se toga

Potrebno je da se prilično brzo zaključate u rutini i da je se pridržavate ako želite da budete produktivni radeći od kuće. Pisci svakog dana ustaju u isto vreme, imaju cilj koliko će reči napisati, vreme kada odlažu olovke, vreme odabrano za vežbanje - i za današnje pisce - disciplinu oko korišćenja interneta i društveni mediji. Kao što je Graham Grin napisao: "Kada sam bio mlad, čak ni ljubavna veza ne bi izmenila moj raspored. Ljubavna veza morala je da počne posle ručka."

Shutterstock Shutterstock

Obavezno planirajte unapred

Kada pišem, noć pre nego što počnem napišem listu obaveza, pa kad se probudim sledećeg dana (uvek u isto vreme svaki dan i počnem da radim odmah), znam šta treba učiniti. Kurt Vonegat u pismu svojoj supruzi opisao je rutinu: "Probudim se u 5.30, radim do 8.00, doručkujem kod kuće, radim do 10:00, šetam nekoliko ulica u gradu, obavljam zaduženja, odlazim do obližnjeg opštinskog bazena, i plivam pola sata, vratim se kući u 11.45, čitam poštu, jedem ručak u podne. Popodne radim školske zadatke ili podučavam ili pripremam." U 17.30 je pio viski i u krevetu je bio već u 22 sata. Čitav dan je obavljao usputne vežbe, kao što su guranje i sedenje.

Morate vežbati svakodnevno

Japanski romanopisac Haruki Murakami imao je kruti režim vežbanja. On je u intervjuu 2004. godine rekao: "Kad pišem roman, ustajem u četiri ujutru i radim pet do šest sati. Popodne trčim 10 km ili plivam 1.500m (ili radim oboje), zatim čitam malo i slušam neku muziku. Idem u krevet u 21:00. Svakodnevno se držim ove rutine bez razlike. Samo ponavljanje postaje važna stvar". Čak i ako živite u malom stanu i radite od kuće, moraćete da vežbate svaki dan ili će se vaše telo i um možda malo odmoriti.

Internet je vaš neprijatelj

Socijalno distanciranje bilo bi mnogo teže bez interneta. Moraćete da budete disciplinovani oko toga da celi dan ne provodite u pidžami. Ako želite da postanete efikasni, moraćete da se odvojite od društvenih medija i telefonskih poziva sa prijateljima. Pisci već dugo vide Internet kao neprijatelja produktivnosti i već godinama uvode prakse koje ograničavaju njihovo vreme na mreži dok pišu. Novinar Zedi Smit nema pametni telefon dok Džonatan Franzen piše u sobi bez wifi-ja i snima trake na svojim računarima kako ne bi bila u iskušenju da se poveže na mrežu.

Shutterstock Shutterstock

Australijski pisac Benjamin Lav preporučuje aplikaciju pod nazivom Forest koja isključuje vaše društvene medije i internet na određeno vreme, tako da možete duboko da se koncentrišete.

Ako niste znali, Vilijem Šekspir je napisao Kralja Lira dok je bio u karantinu zbog kuge. Ako mudro iskoristite ovo vrijeme, mogli biste puno toga da uradite.

Šta treba da znate:

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
16.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve