ODBOJKA NA PESKU: Put do vitkog tela i vretenastih mišića

ODBOJKA NA PESKU: Put do vitkog tela i vretenastih mišića


Odbojka na pesku je sport koji je nastao kao varijacija dvoranske odbojke, koji je u nekim tačkama vrlo sličan dvoranskoj varijanti, dok se u drugima značajno razlikuje. Odbojka na pesku prvi put se počela igrati na kalifornijskim plažama oko 1915. godine, a od Olimpijskih igara koje su se 1996. godine održale u Atlanti, na listi je olimpijskih sportova.

Iako se radi o vrlo mladom sportu, koji se turnirski i takmičarski počeo igrati tek pre 25 godina, odbojka na pesku je zbog svoje brzine i atraktivnosti vrlo brzo dobila velik broj poklonika, kako igrača, tako i gledalaca. Najjači nacionalni timovi u odbojci na pesku dolaze iz SAD-a i Brazila.

Većina pravila odbojke na pesku su ista kao u dvoranskoj odbojci, a dve ključne razlike su vrsta terena (pesak umesto tvrdog parketa) te ekipa koja se sastoji od dva igrača sa svake strane (a ne od 6 kao što je to u dvoranskoj odbojci). Druge razlike između odbojke na pesku naspram dvoranske su:

Teren je veličine 8×8 metara, a ne 9×9 m kao u dvorani

Nije dozvoljeno igranje prstima iznad glave prilikom prijema servisa ili napada

Standard za suđenje tzv. duple lopte prilikom igranja prstima iznad glave je znatno stroži

Dodir bloka se uvek broji kao prvi kontakt

Zabranjen je mekan dodir prilikom kojeg igrač koristi vrhove prstiju da odredi smer lopte prema protivnikovom polju, već je za napad dozvoljen samo čvrst udarac (smeč)

Ono po čemu je odbojka na pesku najviše poznata široj javnosti su fotografije atraktivnih igračica koje rukama na leđima pokazuju signale saigraču o planiranom potezu. Signali se izvode rukama na leđima kako ih protivnička ekipa ne bi videla.

Uobičajeni signali su skupljena šaka koja signalizira da igrač neće pokušati blok, jedan ispružen prst koji označava da će igrač blokom štititi moguć napad paralelom, te dva prsta koja signaliziraju pokušaj blokiranja dijagonale.

Zbog pieska koji otežava kretanje, u odbojci na pesku se troši puno više kalorija nego u dvoranskoj odbojci. Sat vremena igranja odbojke na piesku može potrošiti i do 700 kalorija, što naravno zavisi o intenzitetu vežbanja, formi igrača, njegovoj težini i drugim faktorima. Upravo zbog niza činjenica koje utiču na kalorijsku potrošnju, i dostupni podaci o potrošnji kalorija u 60 minuta igranja odbojke na pesku značajno variraju.

Prema studiji objavljenoj u „Harvard Health Publications“, osoba teška 85 kilograma igrajući rekreativno odbojku na pesku, u 60 minuta potroši 270 kalorija. Na takmičarskom nivou, osoba iste težine potroši 360 kalorija. Istovremeno, studija objavljena u „Harvard Heart Letter“ objavila je podatak da će osoba teška 85 kilograma u sat vremena takmičarske odbojke na pesku potrošiti čak 710 kalorija! Osim što je sport koji može potrošiti puno kalorija i pomoći onima koji žele izgubiti višak kilograma, odbojka na pesku je sport koji promoviše druženje, socijalnu interakciju, ali i pozitivno utiče na kondiciju, koordinaciju, agilnost i ukupno fizičko stanje.

Osim potrošnje kalorija, odbojka na pesku je izvrsna kardio aktivnost koja pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje, a ako govorimo o grupama mišića koje se aktiviraju tokom igranja onda je najveći naglasak na nogama, ramenima, rukama i mišićima trbušnog zida. Odbojka na pesku će vam pomoći da dobijete mišićni tonus i dobijete jako željene izdužene, vretenaste mišiće. Najveći uticaj odbojka na pesku ima na mišiće trbušnog zida, koji aktiviraju u servisima, blokovima, napadima, ali i svim eksplozivnim pokretima generalno. Takođe, za ovaj sport je vrlo važna snaga i izdržljivost nogu, posebno fleksibilnost zglobova zbog puno trčanja i skokova.

Fleksibilni zglobovi su preduslov dobrog kretanja po terenu te zaštite od povreda. Uz njih, vrlo važno je rame kao zglob i mišići ramena. Zglob šake takođe je u igri kod upućivanja i primanja servisa, blokova, dodavanja lopte saigraču ili napada, pa je pre svakog igranja odbojke na pesku važno zagrejati zglobove za napore koji slede.

Da biste igrali odbojku na pesku kao oblik druženja i rekreacije, potreban je ravna površina prekrivena sitnim peskom, odbojkašku loptu i mrežu, kao i osobe željne dobre zabave.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar