Život
12.08.2022. 18:04
R.E.

Frankfurt

Ode Evro "na doboš"

evro
Izvor: Shutterstock

Skulptura evra jedan je od najpoznatijih simbola ne samo Evropske unije i njene valute, već i grada Frankfurta. Sada će možda na aukciju jer nedostaje novac za održavanje.

Godišnje održavanje košta 200.000 evra, rekao je Manfred Pol, predsednik Frankfurtskog kulturnog odbora, koji je vlasnik skulpture na trgu Vilija Branta.

Dosadašji sponzori, prema rečima Pola, povukli su se za vreme pandemijske krize, a novca više nema pošto je potrošen na saniranje štete koju su napravili vandali.

Pol je predložio da snage udruže sponzori, Evropska centralna banka (ECB), grad Frankfurt i ministarstvo finansija pokrajine Hesen - da svako izdvaja po 50.000 evra, piše DPA.

Ako ne bude rešenja, simbol evra ide na aukciju sredinom oktobra.

Moguće je, rekao je Pol, i da neka kompanija preuzme skulpturu i stavi je ispred svoje zgrade. Ali, to nije dobro: "Frankfurt je zahvaljujući simbolu evra poznat širom sveta."

Skulptura visoka 14 metara postavljena je 2001. ispred tadašnjeg sedišta ECB, povodom uvođenja evra. Često je bila na meti, na primer na protestima protiv EU ili globalizacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kardinalne greške nemačke politike
Severni tok 2

Energetska kriza

02.08.2022. 17:05

Kardinalne greške nemačke politike

Sredinom pretprošle nedelje stigla je dobra vest: kroz baltički gasovod "Severni tok 1“ ponovo je, posle desetodnevnog remonta, potekao ruski gas. Sudeći prema predočenim detaljima, ne baš punim kapacitetom (samo 40 odsto), ali u količinama koje su dovoljne da Evropi, a naročito Nemačkoj donesu olakšanje i umanje strahovanja da će dolazeća zima proteći u energetskoj krizi bez presedana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve