Život
15.12.2017. 10:00
R.E.

ODLAZAK ČOVEKA KOJI JE ULEPŠAO DETINJSTVO DECI ŠIROM SVETA: Na današnji dan umro je Volt Dizni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Ukoliko nešto možeš sanjati - možeš to i uraditi!", smatrao je Volter Ilajas "Volt" Dizni, američki filmski producent, režiser, scenarista i animator. Upravo je Dizni, jedan od najpoznatijih producenata pokretnih slika u svetu i tvorac najpoznatijijh crtanih junaka, kao što su Miki Maus i Paja Patak, tokom svog života uradio mnogo. Između ostalog, stvorio je poznati zabavni park Diznilend, a zajedno sa svojim bratom osnovao je Diznijevu produkciju koja i danas nosi njegovo ime, Kompanija Volt Dizni.

Pet zanimljivosti o Voltu Dizniju:
* U petom razredu zapamtio je govor Abrahama Linkolna iz zabave
* Kao mlad je igrao polo
* Voleo je pomfrit, hamburgere, palačinke, makarone, sir
* Postao je pušač tokom Prvog svetskog rata.
* Omiljena pesma mu je bila "Hranite ptice" iz filma Meri Popins

Iako je tokom života dosta vremena proveo družeći se sa decom, pred njima nije otkrivao svoj najveći porok - cigarete. Prema rečima njegovih bliskih prijatelja, pušio je uglavnom po tri pakle cigareta na dan. Pred kraj života otkriven mu je tumor na levom plućnom krilu, nakon čega su doktori predvideli da će živeti najviše dve godine. Međutim, umro je posle manje od mesec dana,15. decembra 1966. godine. Javnost nije želela da prihvati smrt čoveka koji je bio uzor mnogim generacijama u Americi, ali i u svetu, pa se ubrzo pojavila priča da je Dizni samo zaleđen.

„Volt Dizni želeo je da bude zaleđen. Naše udruženje je primilo gomilu poziva iz njegove produkcijske kuće u vezi sa procesom kriogenetskog zaleđivanja, ljudima koji obavljaju ovo i troškovima. Mnogi misle da je Dizni zaista zaleđen i da se njegovo telo nalazi u hladnjaku u nekom podrumu. Ipak, Volt Dizni nigde nije zapisao da je to njegova zvanična želja. Zato je i kremiran. Dve nedelje nakon njegove smrti prvi čovek je kriogenetski zaleđen.", rekao je nakon Diznijeve smrti Bob Nelson, predsednik Udruženja kriogenetičara iz Kalifornije.

Uprkos ovoj izjavi, ljudi su verovali u suprotno. Nagađalo se čak i da se Dizni nalazi zaleđen ispod rekonstrukcije broda iz filma „Pirati sa Kariba" u Diznilendu u Kaliforniji.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve