Život
05.07.2018. 14:01
R.E./Foto: Promo

Održan 15. Letnji kamp za decu sa hemofilijom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Česta pojava modrica i krvarenja kod malog deteta posle i najmanjih udaraca ili posekotina mogu biti znak poremećaja zgrušavanja krvi

U Srbiji oko 130 dece živi sa hemofilijom. To je retka nasledna bolest koja se najčešće prenosi sa majke na mušku decu. Zbog urođenog nedostatka jednog od faktora zgrušavanja krvi, deca sa hemofilijom duže krvare nakon padova, posekotina, primanja injekcija i drugih medicinskih intervencija. Ukoliko se hemofilija ne otkrije na vreme i dete ne dobija lek kojim se nadoknađuje nedostatak određenog faktora za zgrušavanje krvi, ono će već u ranoj mladosti razviti velika oštećenja zglobova u kojima se krvarenja najčešće dešavaju i postaće invalidi. Ova upozorenja upućena su sa „Letnjeg kampa za decu sa hemofilijom“ koji je Udruženje hemofiličara Srbije po petnaesti put organizovalo u Banji Vrujci, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pedijatar hematolog Instituta za majku i dete doktor Dragan Mićić objašnjava da se sa hemofilijom rađa i umire, ali se sa njom može normalno živeti zahvaljujući primarnoj profilaksi i ranoj rehabilitaciji.

„Danas imamo dovoljne količine lekova. Svaki pacijent dobija onoliko terapije koliko mu je potrebno pa su sa te strane već vidljivi pomaci, tako da mi ovogodišnje učesnike Kampa imamo sve zdrave. Niko nema nikakva zglobna oštećenja što je i cilj te terapije“, izjavio je doktor Mićić.

Tokom sedmodnevnog Kampa, hematolozi, fizijatri, stomatolozi i drugi medicinski radnici edukuju male pacijente i njihove roditelje kako na vreme da prepoznaju unutrašnje krvarenje i kako na njega da reaguju, uče ih o pravilnoj primeni terapije i kako sami da intravenski aplikuju lek. Ukazuje se i na značaj redovne i prilagođene fizičke aktivnosti i neophodnost fizikalne terapije i rehabilitacije nakon krvarenja. Clj je dobiti funkcionalnu odraslu osobu bez fizičkih i psihičkih ograničenja, sposobnu da bude ravnopravan član društva, kaže organizator Kampa, Udruženje hemofiličara Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

„Trudimo da se da se naše dete ne oseti izdvojeno od ostale dece već da oseti pripadnost društvu, da normalno učestvuje u svim svakodnevnim aktivnostima“, navodi Gordana Anđelić majka šestogodišnjeg Dragana, dečaka sa hemofilijom.

Kako kaže, ovaj Kamp pomogao joj je i u psihološkom aspektu, jer im kao majkama bude lakše kad shvate da nisu jedine i da nisu same.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
30°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve