Život
04.06.2020. 23:19
Tanjug

OKVIR STRATEGIJE: Srednja škola postaje obavezna, kao osnovna

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević predstavio je danas Okvir Strategije razvoja srednjeg obrazovanja i vaspitanja i celoživotnog učenja do 2027.

Tom prilikom istakao da bi najveća promena trebalo da bude obavezno srednje obrazovanje za sve.

"Obuka dece treba da bude takva da srednje obrazovanje bude obavezna kategorija, kao što je to sada osnovno. Mislim da ćemo to uspeti veoma brzo da realizujemo, čekao promenu Ustava", istakao je Šarčević.

Pročitajte još: Kako je jedna devojčica biciklom vratila oca kući

Ministar je u Klubu poslanika rekao da je strategija završena još početkom godine, ali da je situacija sa epidemijom korona virusa odložila njeno predstavljanje.

Kada su reforme u obrazovanju u pitanju, veoma je važno, prema njegovim rečima, da se zna sa koje tačke se krenulo.

“Estonija se digitalizovala još 2000, mi smo tek ozbiljno počeli 2017. godine. Da se nismo digitalizovali i radili obuke, ne bi mogli ništa da sprovedemo”, rekao je Šarčević.

Gimnazije su na reformu, kako kaže, čekale 40 godina i one iz opšteg obrazovanja sada doživljavaju ukupan preobražaj, i pre same Strategije uz činjenicu da izborni programi ove godine ulaze u treću godinu gimnazije.

"Ove godine smo uspeli da pored ovih okolnosti, protažiramo tri posebna nova smera nadarenih za sport, s pravim sportskim kurikulumom. Sve ekipe su ovih dana prezentovane po gradovima, juče je bio Beograd, danas je Sremska Mitrovica, sutra Novi Sad, potom i Novi Pazar. Imamo i novi profil koji je počeo u četiri gimnazije po raznim gradovima, za učenike nadarene za audio vizuelne i scenske umetnosti, koji će se baviti studijama u zoni kreativnih industrija. Pravimo i interdiscliplarne veze izdmeđu IT smerova i smerova nadarenih za ove umetničke profile", kazao je ministar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA / an

Istakao je i da je ove godine pušteno pet centara nadarenih za istoriju i geografiju.

"Ove godine kreću i tri škole u pilotu za međunarodnu maturu, povećali smo broj đaka kada su u pitanju IT odeljenja i imamo povećanje kada je u pitanju fizika", istakao je Šarčević.

Najveća poluga u ovoj Strategiji je državna matura, kako kaže i dodaje da se ona deli na stručnu, umetničku i na opštu. Tog 22. juna za dve godine Srbija će po obrazovanju biti druga država, prema ministrovim rečima, jer će se promeniti sve što se znalo o ocenjivanju, radu, vrednovanju, rezultatima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
02.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve