ONLAJN SAVETOVALIŠTE ZA SRČANE BOLESNIKE: Pokucaj, svakog četvrtka

ONLAJN SAVETOVALIŠTE ZA SRČANE BOLESNIKE: Pokucaj, svakog četvrtka

Shutterstock


Srbija od posledica kardiovaskularnih bolesti godišnje izgubi grad veličine Zaječara. Statistika pokazuje da od ovih oboljenja umre više od 50.000 ljudi svake godine. Sa druge strane, akutni infarkt godišnje „pogodi“ gotovo 15.000 ljudi. Veliki broj njih uopšte ne stigne do bolnice, a svaki četvrti nažalost, premine. Oni koji pak prežive smatraju da su dobili drugu šansu u životu i menjaju stil života pokušavajući da umanje mogućnost od ponavljanja infarkta.

Upravo iz tog razloga Udruženje za borbu protiv srčanog udara „Moja druga šansa“, uz podršku Udruženja koronarnih jedinica Srbije, Kliničkog centra Srbije i drugih zdravstvenih ustanova, organizovaće 12 onlajn savetovališta u naredna tri meseca za pacijente sa kardiološkim problemima.

Ovakav vid komunikacije sa pacijentima u Srbiji se prvi put organizuje, jer će onima koji budu pratili savetovališta biti dostupni lekari kojima će uživo moći da postavljaju pitanja.

“Savetovališta su namenjena pacijentima koji su preživeli infarkt miokarda, kao i onima koji su u povećanom riziku da ga dobiju. Cilj nam je da građanima pružimo podršku i omogućimo im što bolju edukaciju o samoj bolesti, načinu lečenja, ali i o značaju promene stilova života kako bi se što ranije i sveobuhvatnije vratili svojim svakodnevnim aktivnostima. Takođe, zbog epidemije korona virusa, kardiovaskularnim pacijentima otežan je pristup redovnim kontrolnim pregledima i dijagnostičkim procedurama, tako da će putem ovih savetovališta moći da se informišu i posavetuju sa stručnjacima”, objašnjava je prof. dr Milovan Petrović, upravnik Klinike za kardiologiju u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, koji je i predsednik Udruženja koronarnih jedinica u Srbiji.

Na svakom onlajn savetovalištu učestovaće kardiolog, koji radi u koronarnoj jedinici i predstavnik Udruženja „Moja druga šansa”, koji će davati savete i odgovarati na pitanja pacijenata.

Pitanja se mogu postavljati na mejl [email protected] i na Facebook stranici udruženja „Moja druga šansa”. Planirano je da se savetovališta održavaju tokom naredna tri meseca, svakog četvrtka od 10 do 11 sati, a sa prvim se kreće već od 11. juna. Svi građani moći će uživo da prate program putem Youtube kanala Udruženja „Pokucaj, Mi smo tu”.

Prof. dr Goran Davidović iz Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Kragujevac, biće prvi doktor koji će se obratiti pacijentima i biti im dostupan za sva pitanja.

„Veliki broj kardioloških pacijenata zbog epidemije COVID – 19 nije išao na kontrole. Upravo zbog toga ova savetovališta se organizuju u pravo vreme. Zbog trenutne epidemiološke situacije kardiovaskularni bolesnici i dalje spadaju u najugroženiju kategoriju stanovništva kada je u pitanju virus i predstavljaju posebno osetljiv deo populacije. Neophodno je da ovi pacijenti redovno uzimaju svoju terapiju, jer se tako značajno predupređuju komplikacije, ukoliko dođe do zaraze. Sa druge strane, mnogi pacijenti sa infarktom ne dobiju drugu šansu, jer ignorišu simptome i u klinike stižu u kritičnom stanju. Borba sa infarktom je borba sa vremenom, jer jedan minut kašnjenja u adekvatnoj medicinskoj pomoći, kod onih koji prežive, skraćuje život za 12, dok  tri minuta kašnjenja za 33 dana“, kaže prof. Davidović.

„Kako bismo uspeli da podignemo svest kod obolelih o opasnostima kardiovaskularnih bolesti, pozivam sve da nam se priključe u aktivnostima udruženja i da učestvuju u online savetovalištima, ali pre svega da slušaju svoje kardiologe, vode uredan život, redovno idu na kontrole i piju propisane lekove. Kada bi svako za sebe i svoje bližnje, učinio taj mali napor, verujem da bismo mogli spasiti veliki broj ljudskih života. Pored savetovališta napravili smo i aplikaciju za pacijente „Otkucaji“, koja je dostupna na digitalnim platformama i može besplatno da se preuzme. Aplikacija je zamišljena kao sveobuhvatna pomoć pacijentima u primeni terapije i praćenju opšteg stanja. Sve informacije koje se upisuju mogu olakšati i komunikaciju sa lekarima, a takođe lekarima bi te informacije značile u daljem lečenju i praćenju pacijenata. Aplikacija sadrži i opšte podatke o bolesti i simptomima, kao i listu sa adresama i kontakt telefonima koje pacijenti mogu zvati za informacije. Postoji 5 izdvojenih grupa u aplikaciji: terapija, termini, dnevnik, o bolesti i kontakt“, rekao je Ivan Tojagić, predsednik Udruženja „Moja druga šansa”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar