OSAMDESET GODINA OD NAJVEĆEG JAPANSKOG ZLOČINA: Ubili više od 300.000 Kineza

OSAMDESET GODINA OD NAJVEĆEG JAPANSKOG ZLOČINA: Ubili više od 300.000 Kineza

Foto: You tube screenshot


Na današnji dan 1937. godine japanski vojnici su započeli ubilački pohod u tadašnjoj kineskoj prestonici Nanking, koju su u narednih nekoliko nedelja uništili  do temelja. Epilog je 300.000 mrtvih civila i najmanje 20.000 silovanih žena

Tokom vojne invazije Japana na Kinu, pre tačno osamdeset godina, japanska carska vojska zauzela je kineski glavni grad Nanking i uništila ga do temelja. Po naređenju japanskog generala Matsui Iwane, kuće su spaljene do temelja, a tokom narednih šest nedelja ubijeno je 300.000 ljudi.

Do početka rata u Nankingu je živelo milion ljudi, od kojih je polovina uspela da izbegne japanski teror tako što su, zajedno sa članovima tamošnjih vlasti, napustili grad. Preostalo stanovništvo postalo je žrtva jezivog zločina, poznatog kao “Silovanje Nankinga, koga istoričari čak upoređuju sa holokaustom.

Tokom japanskog ubilačkog pohoda, silovano je najmanje 20.000 žena, među kojima je bilo trudnica i časnih sestara. Vojnici nisu pravili razliku, pa su silovali maloletne devojčice, ali i starice od 70 godina. Japanska vojska imala je poseban zvuk trube koji je značio: “Ubijte sve Kineze koji trče.”

Procenjuje se da je oko 12.000 žrtava zakopano u rovu nazvanom “Jama 10.000 leševa”, koji je bio dugačak 300 metara i širok 5 metara. Japanci su bili toliko surovi da su, prema svedočenju američkog misionara Ralfa FIlipsa, jednom kineskom vojniku izvadili utrobu, “ispekli na žaru njegovo srce i jetru i pojeli ih”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar