OSTRVO VETROVA: Božanstveni Mikonos

OSTRVO VETROVA: Božanstveni Mikonos


Jedno od najlepših grčkih ostrva deo je Kikladskog arhipelaga i okružuju ga ostrva Tinos, Siros, Paros i Naksos. Smatra se epicentrom zabave – grčkom Ibicom, sa brojnim klubovima iz kojih se zvuci elektronske muzike čuju do zore.

Omiljen je izbor za odmor pripadnika LGBT zajednice i brojnih poznatih ličnosti. Ovaj kosmopolitski raj čuven je po svojim legendarnim žurkama, vrhunskim plažama, skupocenim jahtama, luksuznim hotelima i vilama, vrhunskoj usluzi i restoranima. Ukoliko više volite miran odmor, uživaćete u tišini i tradicionalnom šarmu glavnog grada ostrva -Hore, a obavezno posetite i susedno ostrvo Delos, jedno od najvažnijih imesta u mitologiji i istoriji Grčke, koje se nalazi i na Listi svetske baštine UNESCO-a. A evo šta sve možete da radite na odmoru na Mikonosu.

Istražite ulice Hore
Sa karakterističnim vetrenjačama (koje su bile u funkciji sve do 60-ih godina prošlog veka) i tradicionalnim belim kućicama duž uskih kaldrmisanih ulica i crkvicama sa plavim kupolama, šetnja po Hori predstavlja pravi užitak. Predahnite u nekom od šramantnih lokalnih restorana i isprobajte ostrvrske specijalitete. Najfotografisanije mesto u Hori je crkva Panagia Paraportiani u Kastru, koja se zapravo sastoji iz četiri crkvice koje su spojene i na čijim osnovama je podignuta peta, sa impresivnom kupolom. Inače, izgradnja crkve trajala je od 15. do 17. veka.

Svratite na kafu u Malu Veneciju
Mikri Venetia (Mala Venecija) dobila je ime po redovima starih kuća iz 18. veka, čiji su vlasnici nekada bili bogati trgovci i brodski kapetani, a danas se ovde nalaze mali barovi, kafei, suvenirnice i galerije. Sedite u bilo koji od kafića sa terasom pored mora i uz kafu naručite i tradicionalni slatkiš od badema – amygdalota-u.

Zaplovite natrag kroz vreme u Leninoj kući
Lenina kuća predstavlja muzej ostrvskog nasleđa i nalazi se u originalnoj kući bogate brodograditeljske porodice iz 19. veka. Nameštaj i kompletan enterijer su autentični i ovde ćete steći uvid u lokalnu istoriju. Lenina kuća nalazi se u blizini Egejskog pomorskog muzeja u kome ćete saznati više o istoriji pomorstva u Grčkoj i imati priliku da vidite kako sačuvane i restaurirane stare brodove, tako i replike poznatih istorijskih brodova.

Istražite brodsku olupinu
Iako se prostire na površini od samo 105km2, Mikonos nudi čitav spektar uzbudljivih aktivnosti. Dive Adventures na plaži Paradise Beach je jedan od najstarijih PADI ronilačkih centara u Grčkoj i između ostalog u ponudi ima ronjenje na dve lokacije sa brodskim olupinama, nekoliko pećina i više atraktivnih grebena.

Večerajte u To Ma’ereio-u sa lokalcima
Lokalci ovo mesto posećuju zbog odlične domaće Iouza-e (šunke), pečuraka u belom luku, kopanisti-ja (fermerntisanog sira), ali osim mezea, ovde možete da uživate i u nekim ozbiljnijim specijalitetima, kao što je psaronefri (svinjetina). Treba napomenuti da se vegetarijanci ovde neće najesti, ali ljubitelji mesa će otkiriti neke nove gastronomske dimenzije.

Ludujte na Paradise Beach-u
Klubovi i barovi na plaži, glamurozni hotelski lounge-vi, poznati noćni klubovi u kojima gostuju najvažnija imena svetske DJ scene, mogu se naći širom ostrva, ali zabava nigde nije tako intenzivna kao na Paradise Beach-u. Tokom dana ovde možete da uživate u brojnim vodenim sportovima, ali nakon sumraka, pripremite se za ludu žurku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar