Život
03.03.2023. 07:05
Beta-AP

Egipat

Epohalno otkriće u Keopsovoj piramidi u Gizi

1
Izvor: EPA / KHALED ELFIQI

Egipatske vlasti objavile su da je otkrivena nova zatvorena odaja stara 4.500 godina u jednoj od velikih piramida u Gizi.

Hodnik koji se nalazi iznad ulaza na severnoj strani Keopsove piramide dug devet metara i širok dva metra otkriven je savremenim skenerima.

Arheolozi još uvek ne znaju čemu je služila novootrkivena odaja, u koju se ne može ući spolja.

Egipatski arheolog Zahi Havas i ministar turizma Ahmed Eisa objavili su otkriće na ceremoniji ispred piramide.

Profesor za neinvazivna ispitivanja na Tehničkom univerzitetu u Minhenu i vodeći član istraživačkog tima Kristijan Grose izjavio je da se na kraju hodnika nalaze dve velike ploče od krečnjaka.

"Sada je glavno da se otkrije šta je iza ovog kamenja i šta se nalazi ispod komore", rekao je Grose dodajući da su tokom istraživanja korišćene različite tehnike skeniranja.

Komora je pronađena ultrazvučnim merenjima i radarima koji skeniraju objekte ispod zemlje, a Grosi se nada da će te tehnike dovesti do daljih otkrića iz unutrašnjosti piramide.

Piramidu visoku 146 metara, sagradio je na visoravni Giza faraon četvrte dinastije Kufu ili Keops, koji je vladao od oko 2609. pne do 2584. pne.

Velika piramida najveća je od tri piramide koje se nalaze u Gizi, i koje su jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Visoka moda ispod visoke piramide (FOTO)
Dior modna revija 04.12.2022

Muška moda

04.12.2022. 17:45

Visoka moda ispod visoke piramide (FOTO)

Francuska kuća visoke mode "Dior" je predstavila svoju mušku kolekciju za jesen 2023. godine u podnožju piramide u Gizi, i to je bila prva modna revija te modne kuće u Egiptu, a druga uopšte, s obzirom na to da je u oktobru italijanski kreator Stefano Riči predstavio svoju kolekciju u Luksoru, južno od Kaira.
Foto
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve