Život
18.05.2020. 19:50
New Scientist / Index. hr

Otkriveno sedam novih koronavirusa u afričkim slepim miševima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Naučnici su kod slepih miševa u afričkoj državi Gabon otkrili sedam novih sojeva koronavirusa, mešutim još uvek nije sasvim jasno mogu li da pređu na čoveka i time izazovu novu pandemiju.

Naime, naučnicima je već od pre poznato da koronavirusi mogu da pređu sa šišmiša na ljude i da uzrokuju ozbiljne bolesti kao što je bila epidemija SARS-a 2002-03 i pandemija Covida-19. Za obe bolesti se smatra da su nastale nakon što je koronavirus sa šišmiša, verovatno preko posrednika, došao u ljudsku populaciju.

18 šišmiša s koronavirusom

Većina do sada identifikovanih sojeva koronavirusa u šišmišima pronađena je kod azijskih vrsta, ali se sve više njih otkriva i kod afričkih šišmiša, piše New Scientist, a prenosi Index. hr.

Lekar Gael Maganga iz Međunarodnog centra za medicinska istraživanja Franceville u Gabonu i njegovi kolege nedavno su testirali više od hiljadu slepih miševa koji žive u pećinama šitom zemlje i otkrili da je 18 njih imalo koronavirus. Genetskim sekvenciranjem utvrđeno je da je sedam ovih koronavirusa, koji su svi pronađeni kod slepih miševa što jedu insekte, do sada bilo potpuno nepoznato.

Pet od sedam novih virusa usko je povezano s poznatim koronavirusom zvanim humani koronavirus 229E koji kruži među ljudima od 1960-ih (tada je identificiran), a koji obično izaziva samo blage simptome prehlade. Stručnjaci stoga pretpostavljaju da bi ti novi sojevi takođe mogli da pređu na ljude i da prouzrokuju blage simptome ili možda čak ozbiljniju bolest, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Druga dva virusa nisu bila povezana s nekim poznatim ljudskim koronavirusima, zbog čega je još teže utvrditi mogu li oni da mutiraju u oblike koji postaju pretnja za ljude.

"Mogli bi da mutiraju"

"Oni bi mogli da mutiraju u viruse koji su potencijalno patogeni za ljude i koji bi mogli da izazovu epidemiju ili čak pandemiju", rekao je Maganga.

"Sada kada se širom sveta otkriva toliko novih sojeva koronavirusa kod šišmiša, trebalo bi da utvrdimo koji od njih predstavljaju najveću pretnju za ljude kako bismo ih mogli pratiti i suzbiti pre nego što potencijalno uzrokuju sledeću pandemiju", smatra biolog i veterinar Marc Valitutto s instituta Smithsonian Conservation Biology u SAD-u, koji je nedavno otkrio šest novih koronavirusa u slepim miševima.

"Na primer, proučavanjem genetskih sekvenci novih koronavirusa kod šišmiša možemo da otkrijemo sadrže li kodove receptora za koje se zna da omogućavaju pristup ljudskim stanicama", dodao je Valitutto.

U državi Gabon slepi miševi se tradicionalno love radi hrane, ipak vlasti su 3. aprila zabranile njihovo jelo i prodaju kao meru opreza protiv širenja virusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve