Život
20.08.2022. 00:00
Beta

Odmor u Srbiji

Ove destinacije su najtraženije za korišćenje turističkih vaučera

Vodopad Ripaljka
Izvor: Shutterstock

Najtraženije destinacije kod domaćih turista koji koriste turističke vaučere za odmor u Srbiji su Sokobanja, Vrnjačka banja, Gornja Trepča, Sijarinska banja, Prolom banja i Lukovska banja, saopštilo je Ministarstvo turizma Srbije.

Ministarka Tatjana Matić istakla je da turistički promet ukazuje da građani Srbije, ali i strani turisti, sve više posećuju domaće banje.

Ona je istakla da je tokom prvih šest meseci ove godine u banjama u Srbiji zabeleženo 268.615 dolazaka i dodala da to znači da su banje Srbije tokom prve polovine ove godine za 35,4 odsto bile posećenije u odnosu na isti period 2021. godine.

Matić je navela da je 230.011 domaćih turista posetilo banje tokom prvih šest meseci ove godine, što je rast od 27,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je 38.604 stranih turista posetilo banje Srbije, čime je ostvaren rast od 112 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U banjama je broj noćenja turista od januara do kraja juna ove godine iznosio nešto više od milion, što je 26,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako je precizirano, u prvoj polovini ove godine registrovana su 847.182 noćenja domaćih turista, što je rast od 29,6 odsto, kao i 153.881 noćenje stranih turista, što je rast od 78,7 odsto.

Matić je poručila da je privlačenje više stranih turista prioritet u razvoju banja i klimatskih mesta kao lečilišnih i turističko-rekreativnih destinacija, za šta je jedan od osnovnih preduslova "unapređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i izgradnja savremenih spa i velnes centara".

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije prošle godine je uložilo 123 miliona dinara u infrastrukturne projekte, kao i deset miliona dinara u projekte edukacije, promocije i podršku manifestacijama u banjama, kao jedan od načina da se unapredi kvalitet i raznovrsnost banjskih ponuda i dostigne standard banja iz regiona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko Srbija zarađuje od turizma
Turizam, etno selo, Mokra gora, Zlatibor

Izveštaj NBS

24.11.2021. 15:51

Koliko Srbija zarađuje od turizma

Prema izveštaju Narodne banke Srbije devizni priliv od turizma u Srbiji u prvih devet meseci 2021. godine iznosio je milijardu i 150 miliona evra, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve