Život
05.06.2023. 15:20
R.E.

Španija

OVO je najlepši mali grad na svetu: Da li ste ga posetili?

1
Izvor: Shutterstock

U španskoj pokrajini Teruel smestio se živopisni gradić Albarasin. Prema popisu iz 2018. godine, u njemu je živelo 1.106 stanovnika. Okružen je crvenim stenama, a popularna je destinacija planinara.

Magazin za putovanja Conde Nast Traveler objavio je listu od 50 najlepših malih gradova sveta. Na listi su se našli gradovi od Brazila, preko Kanade, Slovenije do Japana.

Kriterijumi su bili mnogobrojni, a neki od njih su kolonijalna arhitektura, ulice, vidikovci.

"Nikada se nećemo umoriti od poseta malim gradovima. Skoro da svaka zemlja na planeti ima gradić koji je vredan pažnje. Od istorijskih sela u Japanu do pustinjskih oaza u Egiptu", navodi se u članku časopisa.
 

Albarasin je planinski grad na reci Gvadalavir. Kuće su neobične narandžaste boje koje se odlično uklapaju u stenoviti pejzaž okoline. Istorija gradića je interesantna jer se prepliću dve kulture u stilovima arhitekture, gotske katedrale i mavarske ruševine Alkazara.

Na listi gradova koji su ušli u izbor našao se i Bled u Sloveniji.

Kako navode u magazinu za putovanja Conde Nast Traveler, Bled se pojavio u konkurenciji zbog svojih dvoraca iz 12. veka, smaragdne boje vode, ostrvca sa crkvom i brežuljcima sa pogledom na Alpe

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evropski grad sporta 2024. se nalazi u Srbiji!
Subotica

Lepa vest!

01.06.2023. 17:35

Evropski grad sporta 2024. se nalazi u Srbiji!

Grad Subotica je, u konkurenciji 30 gradova, ponela titulu "Evropskog grada sporta" za 2024. godinu, koju dodeljuje "ACES Europe", neprofitna organizacija sa sedištem u Briselu, od strane Evropskog parlamenta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve