Pacijentkinja u Italiji čistila masline dok su joj odstranjivali tumor na mozgu

Pacijentkinja u Italiji čistila masline dok su joj odstranjivali tumor na mozgu

EPA-EFE/US OSPEDALI RIUNITI DI ANCONA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Hirurzi od pacijenata obično traže da tokom operacije na mozgu sviraju violinu ili gitaru, ipak šezdesetogodišnja Italijanka je za vreme složenog zahvata vadila koštice iz maslina.

Operativni zahvat, koji su obavili neurohirurzi bolnice u Anconi, trajao je dva i po sata. Pacijentkinji, koja je sve vreme bila budna, uspešno je odstranjen tumor na levoj strani mozga, piše italijanska agencija Ansa, a prenosi Index. hr.

Takozvana awake metoda

“Ova nam metoda omogućuje da nadziremo stanje pacijenta i funkcije mozga i pomaže da postepeno povećavamo aktivnosti tokom operacije”, pojasnio je dr. Roberto Trignani koji je predvodio tim od 11 specijalista – neurohirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofiziologa i medicinskih sestara koji su učestvovali u operativnom zahvatu.

Rekao je da je reč o metodi “awake” tokom koje se pacijent održava budnim i obavlja ono što sam izabere.

Aktivnost koju pacijent radi za vreme zahvata bira se u zavisnosti od dela mozga koji se operiše, ali na temelju individualnih navika pacijenta.

U proteklih pet godina ovaj tim lekara već izveo 60-ak sličnih operacija

Pacijenti su budni da bi lekari uočili određena neurološka stanja u delovima  mozga koja utiču na vid, pokretljivost ili govor. Neretko za vreme zahvata postavljaju pitanja pacijentima.

Tim doktora Trignanija u poslednjih je pet godina izveo šezdesetak sličnih operacija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar