Život
17.05.2023. 16:03
Beta-AFP

Spremite se

Period 2023-2027 će biti najtopliji registrovan ikada

Visoka temperatura, vrućina
Izvor: Shutterstock

Temperatura će uskoro preći najambiciozniji cilj Pariskog sporazuma o klimi, upozorila je Svetska meteorološka organizacija.

Period od 2023. do 2027. godine gotovo sigurno biće najtoplije registrovan u svetu do sada, zbog kombinovanog uticaja zagađujućih gasova sa efektom staklene bašte i meteorološkog fenomena El Ninjo, koji podižu temperaturu, upozorila je Svetska meteorološka organizacija (WMO), deo sistema UN.

U Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. naveden je cilj da se obuzda podizanje prosečne temperature planete ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski period od 1850. do 1900. i ukoliko je moguće na 1,5 stepeni Celziusa u odnosu na te nivoe.

"Postoji 98 odsto verovatnoće da će najmanje jedna od pet narednih godina, kao i taj ukupan petogodišnji period, biti najtopliji registrovani do sada", navela je WMO.

Ta organizacija procenjuje da postoji 66 odsto verovatnoće da će prosečna godišnja temperatura na kopnu za 1,5 stepena Celzijusa preći predindustrijske nivoe tokom najmanje jedne od pet narednih godina.

Upravo objavljeni podaci ne znače da će trajno ostati prelazak granice od 1,5 stepeni Celzijusa iz Pariskog sporazuma, koji se odnosi na dugoročno zagrevanje tokom više godina, rekao je u saopštenju generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (WMO) Peteri Talas.

"Ipak WMO proglašava uzbunu najavljujući da će granica od 1,5 stepeni Celzijusa biti privremeno pređena, i da će to biti sve češće", rekao je on.

On je rekao da se epizoda meteorološkog fenomena EL Ninjo očekuje narednih mesci i da će to zajedno sa klimatskim promenama koje izazivaju ljudi, uticati da temperatura u svetu poraste na do sada neviđene nivoe.

Ne ostavljajući bilo kakvu iluziju o ozbiljnosti situacije, finski stručnjak je insistirao na tome da se treba pripremiti jer će biti znatne posledice na zdravlje, prehrambenu bezbednost, upravljanje vodama i životnom okolinom.

EL Ninjo je prirodni kllimatski fenomen koji se obično povezuje sa podizanjem temperatura, povećanom sušom u nekim delovima sveta i jakim kišama u drugim. Poslednji put je toga bilo 2018-2019. godine, a potm je nastupio posebno dug period od gotovo tri godine drugog fenomena, La Ninja, koji izaziva suprotne efekte i pad temperature.

Početkom maja Svetska meteorološka organizacija je procenila da je 60 odsto šanse da se EL Ninjo razvije do kraja jula i 80 odsto šanse da će to biti krajem septembra.

Po pravilu El Ninjo podiže svetske temperature u godini koja sledi posle njegove pojave, u ovom ciklusu to bi bila 2024. godina.

Gasovi sa efektom staklene bašte koji su na rekordnim nivoima, u atmosferi sakupljaju toplotu i podižu temperaturu.

"Prosečne temperature u svetu će nastaviti da rastu i sve će nas više udaljavati od klime na koju smo navikli", rekao je Leon Hermason, stručnjak u meteorološkoj službi Britanije, Met office.

Prosečne temperature površine zemlje i mora na svetskom nivou su rasle od 1960-ih.

U 2023. godini očekuje se da će biti više od prosečnih temperatura u periodu 1991-2020. u gotovo svim regionima izuzev Aljaske, Južne Afrike, Južne Azije i nekih delova Australije, po navodima WMO. Neki delovi južga Tihog okeana će verovatno biti svežiji od proseka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve