POČINJE MASOVNO TESTIRANJE: Šta treba da znate?

POČINJE MASOVNO TESTIRANJE: Šta treba da znate?

Shutterstock


Medicinski fakultet u Beogradu će danas početi izradu epidemiološke studije o stepenu stečenog kolektivnog imuniteta u populaciji na virus korona.

Studija o tome koliko je osoba u Srbiji razvilo antitela na virus radiće se na uzorku od 7.000 domaćinstava, odnosno 17.000 ljudi.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Popović rekao je ranije za Tanjug da će se ta studija raditi naredna dva meseca, a možda, kaže, i tokom celog leta.

“To je studija koju će voditi profešor Tatjana Pekmezović, osim profesora sa Medicinskog fakulteta u nju su uključeni profesori i istraživači iz drugih medicinskih ustanova i nekoliko naučnih ustanova, među kojima je i Institut za primenu nuklearne energije (INEP)”, rekao je Popović.

Epidemiološka studija, kaže, podrazumeva kompletnu analizu prokuženosti stanovništva na uzorku od 7.000 domaćinstava, a broj članova će biti oko 17.000.

Pročitajte još: Tamna strana rada od kuće

“Studija podrazumeva i analizu da li neko od nas nosi antitela, što se ne vidi kroz PCR testove koji detektuju samo trenutnu infekciju, dok ELIZA testovi detektuju da li smo preležali infekciju, a da nismo imali nikakve simptome. I sigurno se jednom delu nas to i desilo”, objašnjava Popović.

Ističe da INEP radi na razvoju ELIZA testova, odnosno testovi na antitela, dodajući da će to biti test razvijen u Srbiji, što je, kaže, prilično veliki uspeh za našu nauku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da će prvi ELIZA testovi biti spremni u roku od mesec dana i dodala da je više zemalja zatražilo podršku od Srbije, ukoliko budemo imali dodatne količine tih testova.

Popović kaže da će studija pokazati i mnogo šire posledice virusa korona, te da će pokazati i određene demografske zaključke, kao i zaključke u vezi sa javnim zdravljem, ali i ekonomskom politikom.

Neće se ići direktno u domaćinstva, već će građani popunjavati upitnik u regionalnim zavodima za javno zdravlje. Lekari u zavodima pozivaće domaćinstva, objasniti im značaj studije i pozvati ih da učestvuju.

Shutterstock

Shutterstock

Biće testirani uzorci građana starijih od sedam godina.

“Ukoliko porodica bude pozvana, dobiće svoj termin u zavodima za javno zdravlje. Tamo će najpre potpisati pristanak, dati saglasnost za učešće u studiji. Popuniće tri upitnika i uezće im se od 6 do 10 mililitara krvi, koja se tu u zavodu centrifugirana, izdvaja se serum od pune krve i biće transportovana u INEP”, navodi Pekmezovićeva za RTS.

Ukazuje da je trajanje imuniteta na koronavirus nepoznato, te jedino ima smisla, kaže, da se ovakve studije ponavljaju na istim ispitanicima kako bi se pratila dinamika antitela na nivou cele populacije.

Koordinaciju aktivnosti na terenu vršiće Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar