Život
25.03.2022. 18:15
R.E/ WebMD

Različite vrste

Pogledajte koje patike su najbolja opcija za sport kojim se bavite

patike
Izvor: Shutterstock

Verovatno ste i vi, kada ste bili dete, oblačili jedne patike za bilo koju aktivnost. Kako se menjaju vremena, tako se menjaju i cipele. Danas postoji posebna patika za svaki sport ili određeni trening. Pravljene su tako da vas mogu zaštiti od povreda, ali i poboljšati igru.

Patike za trčanje

Patike za trčanje dizajnirane su za kretanje napred i štite prednji deo vašeg stopala, kao i petu. Dobar par ovh patika pomoći će vam u tome da izbegnete stresne fakture, tendinitis i druge probleme.

Minimalističe patike

Volite da trčite bosi? Minimalističke cipele, poput tipa "pet prstiju", mogu biti odgovor. Lagane su, fleksibilne i nemaju mnogo jastuka. Nije jasno da li su bolje ili lošije od drugih cipela u sprečavanju povreda. Jedna studija pokazuje da su bol i povrede bili češći kod trkača koji su nosili minimalističke cipele. Teži ljudi su imali veće šanse da se povrede, piše "WebMD"

patike
Izvor: Shutterstock

Patike za šetnju

Ukoliko volite da šetate, potrebne su vam patike u kojima ćete se osećati komforno.

Biće vam potrebna dodatna apsorpcija udara u peti i lopti vašeg stopala da biste smanjili bol i osetljivost. Cipele sa blago zaobljenim đonom ili "klackastim" dnom pomažu da se težina lakše prebaci sa peta na prste. Cipele za hodanje su čvršće napred tako da možete da se otkotrljate sa prstiju umesto da ih savijate na način na koji nosite cipele za trčanje.

Patike za tenis

Kada igrate tenis, pravite mnogo brzih pokreta sa jedne na drugu stranu. Potrebne su vam cipele koje pružaju podršku na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani stopala. Takođe vam je potrebna i  fleksibilnost u đonu ispod loptice stopala za brže pokrete unapred. Izaberite cipele sa mekšim đonom ako igrate na mekom terenu.

patike
Izvor: Shutterstock

Patike za košarku

Imaju debeo i krut đon koji vam daje dodatnu stabilnost kada trčite gore - dole po terenu. Visoke cipele podržavaju vaš skočni zglob tokom brzih promena smera i kada skačete.

patike
Izvor: Shutterstock

Kopačke za fudbal

Kada ste na fudbalskom terenu, poželećete da nosite cipele sa šiljcima ili klinovima na đonu. Kopačke za fudbal nemaju šiljak za prste, tako da nema provlačenja kada šutirate loptu. 

Patike za lakros

Da li razmišljate o lakrosu? Moraćete brzo da trčite, promenite pravac i uradite mnogo zaustavljanja i pokreta na travi. Za to su vam potrebne cipele sa visokim vrhovima koje podržavaju vaše gležnjeve. 

lakros
Izvor: Shutterstock

Kopačke za bejzbol i softbol

Duže su i uže od nekih drugih atletskih patika, a delovi za prste mogu biti naravljeni od metala umesto od plastike. Dobre palice za bejzbol i softbol dodatno sprečavaju bol - poseban problem za hvatače.

Patike od 152.500 dolara

Nosio ih Majkl Džordan

patike

Nosio ih Majkl Džordan

13.05.2021. 10:09

Patike od 152.500 dolara

Cipele za golf

Ove cipele mogu poboljšati vašu igru i učiniti bezbednijim hodanje stazom. Kratki delovi na đonu pomažu da se vaša stopala zakoče tokom zamaha, tako da je manja verovatnoća da ćete se okliznuti. Cipele za golf vam daju veću stabilnost dok hodate od rupe do rupe ili ulazite i izlazite iz peska.

golf
Izvor: Shutterstock

Cipele za planinarenje

Cipele ili čizme napravljene za planinarenje daju vašim stopalima bolje prianjanje na stazi kako biste izbegli padove. Izaberite par koji odgovara vašim planovima za planinarenje:

Lagane cipele ili čizme su dobre za kratke šetnje.

Čizme srednje težine su bolje za planinarenje po kamenitom terenu ili neravnim površinama.

Teške čizme su za ljude koji nose teške rančeve i hodaju po ledu, snegu ili kamenju.

Patike za biciklizam

Patike za planinski i rekreativni biciklizam imaju udubljene delove i fleksibilan đon, tako da u njima možete udobno i hodati.

Takmičarske biciklističke patike imaju čvrst đon sa kopčama spolja. U teoriji, tvrđi đon prenosi više energije na pedalu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve