Život
09.11.2022. 11:42
Beta

Toskana

Pogledajte veliko arheološko otkriće u Italiji (VIDEO)

Arheologija
Izvor: Shutterstock

Italijanski arheolozi su u Toskani iskopali 24 bronzane statue za koje se veruje da potiču iz antičkog rimskog doba i da su stare oko 2.300 godina.

Statue su otkrivene ispod blatnjavih ostataka drevnog kupatila izgrađenog na izvoru termalne vode u San Kašano dei Banji, gradu u provinciji Sijena, oko 160 km severno od glavnog grada Rima, prenosi BBC.

Među figurama različitih grčko-rimskih bogova su i statua Higije i Apolona a ispod kupatila gde su pronađene bilo je pohranjeno i oko 6.000 bronzanih, srebrnih i zlatnih novčića koji datiraju iz perioda između drugog i prvog veka pre nove ere.

To doba je označilo period "velike transformacije u drevnoj Toskani" kada je oblast prešla sa etrurske na rimsku vlast, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

Docent sa Univerziteta za strance u Sijeni koji vodi iskopavanje, Jakopo Taboli, objasnio je da su statue uronjene u toplu vodu bogatu mineralima tokom rituala u kome se "nešto daje vodi sa nadom da će voda nečim uzvratiti".

Dobo očuvane statue, koje je "sačuvala" voda, biće premeštene u restauratorsku laboratoriju u obližnjem Grosetu nakon čega će biti izložene u novom muzeju u San Kašanu.

Generalni direktor italijanskih državnih muzeja Masimo Osana rekao je da je ovo otkriće najvažnije od pronalaska bronzanih predmeta u blizini Riacea 1972. godine i "sigurno jedno od najznačajnijih bronzanih nalaza u istoriji drevnog Mediterana".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otkrivene ruševine drevnog kraljevstva (FOTO)
Arheologija

Kina

01.10.2022. 07:10

Otkrivene ruševine drevnog kraljevstva (FOTO)

Arheolozi su otkrili ruševinu drevnog kraljevstva Dian u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan i iskopali ruševine zgrada i predmete koji dokazuju da je region bio pod praktičnom upravom dinastije Zapadni Han (202 pre nove ere -25 nove ere), piše Sinhua.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve