Život
08.02.2023. 17:15
Beta

Završen popis ptica

U Srbiji na zimovanju četiri nove vrste selica

1
Izvor: Shutterstock

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da je završen Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa.

Taj popis je otkrio da je prvi put na zimovanju u Srbiji potvrđeno prisustvo četiri vrste striktnih selica – sprudnika migavca, žute čaplje, male sprutke i vlastelice.

Tokom januara je širom Srbije više od 140 ornitologa, članova tog društva i volontera obišlo više od 1.000 lokaliteta na kojima su beležene vodene ptice, kao i stanje samih vodenih staništa.

Uporedo, sredinom januara, bio je organizovan i popis ptica grabljivica u Panonskoj niziji, a u Srbiji je ovo dodatno istraživanje sprovedeno samo u Bačkoj, Banatu i Sremu.

Ptice su popisivane sa brodova, iz automobila ili pešice. Popis je obuvatao patke, guske, labudove, gnjurce, ronce, čaplje, galebove i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban kazao je da je najveći poduhvat bio obilazak celokupnog toka Dunava sa priobaljima, kao i simultana brojanja galebova, malih vranaca i gusaka kod Dubovca, Beograda i Novog Sada.

Terenci i volonteri Društva za zaštitu i proušavanje ptica su pojedine lokalitete, kako je dodao, obilazili u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve