Posetite neke od istorijski najbogatijih gradova

Posetite neke od istorijski najbogatijih gradova

Putovanje Foto:Shutterstock


Jedna od najboljih stvari u putovanju je što možete da se upoznate sa istorijom datog mesta. To nam pomaže da shvatimo kako je to mesto postalo ono što je danas, ali i da ga uporedimo sa našom kulturom i društvom. U nastavku je spisak najvećih istorijskih gradova širom sveta i sve što treba da uradite jeste da se odlučite koji ćete prvo posetiti, piše Culture trip.

Kusko, Peru

Nekada glavni grad carstva Inka, smešten je u planinama Anda na 3416 metara nadmorske visine. Iako se o poreklu grada ne zna mnogo, poznato je da je grad izgrađen u skladu sa posebnim urbanističkim planom. Kusko je napredovao kako ekonomski tako i administrativno. Od šefova domaćinstva se očekivalo da plaćaju porez, a gradski zvaničnici su taj novac koristili za izgradnju infrastrukture i pružanje hrane i sigurnosti kada za to ima potrebe. Grad je takođe bio središte matematike i astronomije.

Aleksandrija Foto: Shutterstock

Aleksandrija Foto: Shutterstock

Aleksandrija, Egipat

I pre nego što ju je Aleksandar Veliki otkrio 331. godine pre nove ere, Aleksandrija je bila važna luka zbog svog položaja. Grad je nekada bio glvani centar znanja i dom jedne od najvećih biblioteka tog vremena. Biblioteka je predstavljala simbol kulture i intelektualnog dostignuća sve dok nije izgorela u požaru usled osvajanja Julija Cezara.

Povezane vesti – DESTINACIJE KOJE PRIVLAČE MILIONE TURISTA: Da li ste čuli za “mračni turizam”?

Grad je takođe bio i dom filozofa Eratostena. Vekovima kasnije, Aleksandrija je odigrala važnu ulogu i u Napoleonovim vojnim operacijama, takođe zbog svog pozicioniranja.

Atina Foto:Shutterstock

Atina Foto:Shutterstock

Atina, Grčka

Bez ikakve sumnje, Atina je odigrala ključnu ulogu u formiranju zapadnog sveta kakvog ga danas poznajemo. Njena uloga se pre svega odlikovala u oblikovanju filozofije, književnosti, nauke…

Njena pozicija činila je grad rasadnikom kulture i trgovine. Atina je dom mnogih ruševina koje izazivaju strahopoštovanje, kao što su Partenon i Zevsov hram.

Prag Foto:Shutterstock

Prag Foto:Shutterstock

Prag, Češka

Jedan od najvažnijih istorijskih gradova Evrope. Dom Franca Kafke i mesto kome se Mocart rado vraćao.

Prag je boemski grad i nekadašnji dom velike jevrejske zajednice. Kroz istoriju je bio deo Austrougarske i deo Sovjetskog bloka. Od sticanja nezavisnosti Češke, Prag postaje multukulturalni grad, sa velikim komercijalnim centrima i priznatim restoranima.

Peking Foto:Shutterstock

Peking Foto:Shutterstock

Peking, Kina

Grad star više ok 3000 godina i jedna od četiri drevne prestonice Kine. Peking je kroz istoriju bio dom poznate dinastije Ming, ali i glavni grad pod predsednikom Maoom tokom Kineske komunističke revolucije.

U ovom gradu je smeštena viševekovna kultura koja samo čeka da se upoznate sa njom. Od Kineskog zida. preko carske palate, do modernih tvorevina. Peking je grad sa jednom od najvećih i najfascinantnijih istorija ljudske civilizacije.

Nastaviće se…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar