Život
10.10.2019. 14:15
R. E./Tanjug

POSLE VIŠE OD 90 GODINA: Pobednik "sišao" na zemlju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Spomenik Pobednik na Kalemegdanu, težak 1.000 kilograma danas je skinut sa postolja zbog restauracije.

Spomenik je danima pripreman za uklanjanje sa Kalemegdana, a skidanje same bronzane figure počelo je oko 11 sati, a svi zainteresovani građani mogli su to da prate uživo putem Fejsbuk stranice Zavoda za zaštitu kulture Beograda. Figura je bila vezana specijalnim satima i veoma brzo je spuštena na zemlju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Gornji grad na Kalemegdanu od sinoć je bio zatvoren za posetioce.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Pobednik je na Kalemegdan stigao pre ravno 91 godinu, a danas će zainteresovani građani u periodu od 13 do 15 sati moći da ga vide na Carigradskom drumu gde će biti izložen. Nakon toga biće premešten u Smederevo na restauraciju, koju će izvršiti vajar Zoran Кuzmanovića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bk

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tim povodom osmislio niz koraka kojim bi čitava zainteresovana javnost bila uključena, čime bi se ostvarila potpuna transparentnost postupka.

U ranijoj fazi radova 3D skeniranjem su ustanovljena oštećenja spomenika, čime je utvrđeno da na spomeniku postoji 30 rupa od gelera, koje su uglavnom nastale tokom Drugog svetskog rata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Čak 13 se nalazi na prednjoj strani spomenika, a ovim skeniranjem je utvrđeno i da je sama figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom.

"Završeni su radovi na sanaciji temelja, tako da je sada Pobednik bezbedan i neće više biti tih naginjanja kojih je bilo. I sada se pripremamo za sledeću fazu - skidanje skulpture", rekla je pre nekoliko dana Nevenka Novaković iz Zavoda ua zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

https://www.youtube.com/watch?v=H4StO21JYbY

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine. Takođe, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Spomenik je visok 17,25 metara, dok je visina bronzane figure je 4,25 metara. Kameni kružni stub sa betonskim jezgrom i kamenim kapitelom 8,65m i kvadratni postament visine 4,35 metara

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve