POSTOJE TRI VRSTE AROGANCIJE: Prepoznajete li neku od njih?

POSTOJE TRI VRSTE AROGANCIJE: Prepoznajete li neku od njih?

Shutterstock


Tip sa posla možda jeste arogantni kreten – ali kakav arogantni kreten? Postoje tri vrste bahatosti, pokazalo je novo istraživanje tima za psihologiju sa Univerziteta u Misuri-Kolumbiji. Studiju je vodio Nelson Kovan, ugledni profesor psiholoških nauka na MU College of Arts and Science.

“Bili smo iznenađeni ograničenom količinom savremenih istraživanja koja smo pronašli o aroganciji”, rekao je Koavan u nalaza grupe. “Štaviše, otkrili smo da sve nije došlo iz jednog određenog područja. Tako smo stvorili resurs na jednom mestu kako bismo nadahnuli dalja istraživanja, uključujući, ali ne ograničavajući se na, moguće medicinske dijagnoze poremećaja ličnosti.”

Prema Kovanu i njegovom timu, postoje tri različite vrste arogancije.

Individualna arogancija: Ovo je možda najpoznatija vrsta. Preuveličano mišljenje o sopstvenim sposobnostima ili postignućima. Ta osoba može biti vaš dejt ili vaš šef. Može biti neugodno, ali je uglavnom bezopasno.

Konkurentska arogancija: Ova osoba ima preterani osećaj za svoje sposobnosti ili dostignuća u poređenju s drugima. Ako se recimo radi o teniserkama, onda one verovatno misle da mogu da pobede Venus Vilijams.

Antagonistička arogancija: Ova vrsta je verovatno najozbiljnija. Tip osobe koja uživa u “omalovažavanju drugih zasnovanom na pretpostavci superiornosti.” Antagonistički arogantna osoba pokazuje ili oseća “aktivno protivljenje ili neprijateljstvo” prema nekome ili nečemu, “što sugeriše njihovu agresiju.”

“Arogancija ne postoji samo u međuljudskim odnosima – ona ​​obuhvata sve vrste odnosa”, rekao je Kovan.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar