POVRATAK OTPISANIH: Male boginje se vratile u četiri evropske države

POVRATAK OTPISANIH: Male boginje se vratile u četiri evropske države

foto: Shutterstock


Male boginje su se vratile u četiri evropske države, gde su se smatrale iskorenjenom bolešću do skoro, saopštila je dabas Svetska zdravstvena organizacija. SZO smatra da je širenje lažnih informacija krivo za povratak ove bolesti.

Bolest se više, kako prenosi BBC, ne smatra iskorenjenom u Albaniji, Češkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji.

“Vraćamo se u prošlost, nismo na dobrom koloseku”, rekla je Kejt O’ Brajan iz odeljenja za imunizaciju pri SZO.

Male boginje su veoma zarazna i potencijalno smrtonosna bolest, koja izaziva kašalj, osip i visoku temperaturu. Bolest može biti sprečena primanjem dve doze MMR vakcine, koja je dostupna svoj deci. Zemlje u kojima nema velikih boginja su one u kojima nije bilo novih slučajeva u poslednjih 12 meseci.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

O’ Brajan kaže da četiri evropske države koje su izgubile status iskorenjene bolesti imaju “veoma visoku pokrivenost” vakcinacijom.

“Ovo je upozorenje za čitav svet – visok stepen vakcinisanih u jednoj zemlji nije dovoljan, vakcinacija mora da se obavi u svakoj zajednici, svakoj porodici i svako dete mora da primi dozu”, ističe ona.

Stručnjaci u oblasti zdravstva kažu da su laži o vakcinama doprinele da se bolest proširi u nekim zajednicama. Porast obolelih od malih boginja je u porastu u celom svetu, sem u Severnoj i Južnoj Americi, iako je u SAD zabeležen najveći broj obolelih u poslednjih 25 godina.

foto: shutterstock

foto: shutterstock

Blizu 365.000 slučajeva bolesti je zabeleženo širom sveta, kažu iz SZO, što je tri puta više u odnosu na prvu polovinu 2018. Najveći broj obolelih od malih boginja je zabeležen u Demokratskoj Republici Kongo, Madagaskaru i Ukrajini.

Prema podacima SZO, skoro 90.000 ljudi u Evropi se zarazilo virusom od januara do juna. Slučajevi malih boginja su bili u konstatnom opadanju do 2016. godine, kada je bolest počela ponovo da se širi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar