Život
29.09.2019. 18:27
R. E. / Mashable

POVUČENA MOĆNOM GRAVITACIJOM: Zabeleženo kako crna rupa "guta" zvezdu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bila je ovo velika godina za crne rupe. U aprilu je NASA dobila prvi neposredni uvid na ovaj zastrašujući gravitacioni događaj, a nedavno i nove informacije vezane za to šta sve može da se desi sa zvezdom nalik na naše sunce.

NASA je ove nedelje objavila da je tranzitni satelit TESS uspeo da uoči ono što se naziva poremećajem plime i oseke. Laički rečeno, to je kada se zvezda previše približi crnoj rupi i posle toga nestane, piše Mashable.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NASA/JPL-CALTECH HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Satelit, dizajniran za "lov" na udaljene planete, otkrio je detaljni sled nestanka zvezde koja je udaljena 375 miliona svetlosnih godina. Ona je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe za koji naučnici procenjuju da je šest miliona puta veća masa od našeg sunca.

Povezane vesti - MI NISMO SAMI: Prvi put pronađena voda na potencijalno naseljivoj planeti

NASA događaj naziva ASASSN-19bt, po ASAS-SN teleskopskoj mreži koja je prvi put primetila poremećaj plime u januaru.

Kada se zvezda previše približi crnoj rupi, snažne gravitacijske sile "rastrgnu" zvezdu, nakon čega određeni materijal bude izbačen u svemir, dok ostatak upadne u crnu rupu.

https://www.youtube.com/watch?v=85tdoDt1Qh0

Uočavanje oscilacija svetla dok crna rupa proždire zvezdu i izbacuje zvezdani materijal u spirali, moglo bi pomoći astronomima da razumiju ponašanje crne rupe, naučnu misteriju od rada fizičara Alberta Ajnštajna pre više od vekova kada je istraživao uticaj gravitacije na svetlo u pokretu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve