PRANJEM RUKU PROTIV ZARAZA: Nije teško biti čist i uredan

PRANJEM RUKU PROTIV ZARAZA: Nije teško biti čist i uredan

Shutterstock


U vreme epidemije redovno održavanje higijene ruku od velike je važnosti za zaštitu zdravlja pojedinca i neosporno je najdelotvornija mera kontrole infekcija. Ova važna životna navika, ne samo da sprečava zaražavanje, već i širenje infekcije na druge, koji su možda osetljiviji i podložniji infekciji.

Po podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, pravilna higijena ruku smanjuje broj obolelih od dijareje za 23 do 40 odsto, smanjuje respiratorne bolesti, poput prehlade, u opštoj populaciji za 16 do 21 odsto i redukuje izostanak školske dece zbog gastrointestinalnih bolesti za čak 29 do 57 odsto.

Pranje ruku

“Postoji izvestan vid zanemarivanja značaja higijene ruku sve dok se ne pojavi neki virus pandemijskih razmera koji se prenosi dodirom. S tim u vezi, Farmaceutska komora Srbije je donirala preporuke za pravilno održavanje higijene ruku kod dece u vidu 10.000 postera za sve predškolske ustanove u Srbiji. Smatramo da bi veliki broj kampanja trebalo da bude usmereno na ovu temu, a naročito je važno upoznati i edukovati dolazeće generacije, još od malih nogu”, rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Na taj način Farmaceutska komora Srbije se pridružila kampanji za higijenu ruku, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama Ministarstva zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije.

Zbog velike važnosti i podizanja svesti o ovoj temi, a ukoliko okolnosti to budu dozvolile, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra planira radionice u predškolskim ustanovama koje bi vodili farmaceuti na temu „Higijena ruku – Nije teško biti čist i uredan”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar