Život
27.04.2022. 14:15
R. E.

Aleksandar Lekso Saičić

Priča o Crnogorcu koji je u dvoboju pobedio samuraja

Samuraj, sablja
Izvor: Shutterstock

Aleksandar Lekso Saičić je upamćen kao vešt, okretan i hrabar vojnik, poznat po velikom umeću rukovanja sabljom, a ovo je neverovatna priča o tome kako je jednom, u dvoboju porazio samuraja.

Rođen je 1873. godine u Vinicki kod Berana. Na početku vojne karijere je bio ađutant Vasojevićke brigade, a, zbog želje za daljim usavršavanjem, otišao je u Istanbul gde je stupio u tursku vojsku kao poručnik carske garde.

Ovako je govorio Napoleon

Konzul, car i izgnanik

Napoleon

Konzul, car i izgnanik

18.05.2021. 07:05

Ovako je govorio Napoleon

Video

Učestvovao je Rusko-japanskom ratu, a priliku da dokaže svoje umeće rukovanja sabljom je dobio pred kraj rata, u Mandžuriji.

Naime, pročula se vest da da japanski car traži nekoga ko bi izašao na megdan čuvenom i nepobeđenom samuraju. Tako se dogodilo da je komandant ruske vojske tražio dobrovoljca koji bi izašao na crtu japanskom borcu.

Aleksandar Lekso Saičić se prijavio među prvima. Dobio je dozvolu i naočigled velikih carskih vojski izašao na bojno polje.

Priče očevidaca kažu da je dvoboj bio neverovatno uzbudljiv. Oba borca su munjevito naletala jedan na drugoga, dočekivali udarce i naizmenično odbijali, piše Istorijski zabavnik.

Borba samuraja i Crnogorca bila je borba dva načina ratovanja, sukob dve tradicije kakav se danas viđa još samo u istorijskim filmovima.

U jednom trenutku, samuraj je okrznuo lice Aleksandra Saičića. Pomislivši da je Crnogorac gotov, japanski borac je krenuo u otvoren napad. U tom trenutku, Saičić se izmakao, mahnuo sabljom i posekao samuraja.

Odlazeći sa bojnog polja, Aleksandar Saičić je odao poštu poginulom borcu, poklonivši se telu.

Njegovom pobedom nanet je veliki moralni poraz japanskoj vojsci.. Sa druge strane, Saičić je dočekan kao veliki heroj, a u redovima ruske vojske je nastalo opšte slavlje i veselje.

Zbog ove pobede je odlikovan ruskim ordenjem. Na dobijenom dvoboju su mu čestitali admiral ruske vojske Roženstvenski i admiral japanske flote Togo. U Mandžuriji je unapređen u čin kapetana i do kraja rata je komandovao konjičkim eskadronom Amurskog zmajskog puka.

Sablja kojom je savladao japanskog ratnika danas se čuva u Vojnom muzeju u Moskvi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto treba da posetite Ramsku tvrđavu (FOTO)
Ramska tvrđava 26.4.2022.

Spomenik kulture

26.04.2022. 08:06

Zašto treba da posetite Ramsku tvrđavu (FOTO)

Ramska tvrđava, spomenik kulture od velikog značaja, nastao je u XII veku. Nalazi se u severoistočnom delu Srbije, u Braničevskom okrugu, u selu Ram, opštini Veliko Gradište.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve