Život
11.08.2019. 12:05
R.E.

PRIMER DRUGIMA: Azijski supermarketi koriste lišće banane umesto plastične ambalaže

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ideja jednog superkarketa na Tajlandu kako da smanji upotrebu plastike postala je hit širom Azije. Naime, odlučili su da namirnice pakuju u lišće banana. Ova ideja je naišla na veliko odobrenje javnosti u Aziji i ubrzo je prihvaćena i u Vijetnamu.

Veliki lanci supermarketa Lote Mart, Sajgon Co.op i Big Si usvojili su ovaj način pakovanja voća i povrća ali predstavnici pomenuta tri lanca naglašavaju da je nova ekološka ambalaža i dalje u fazi ispitivanja. Ipak, ako rezultati budu zadovoljavajući, postoji mogućnost da kupci uskoro dobiju šnicle, ribu i kobasice umotane u lišće.

Zanimljivo je i to da podaci iz prodaje govore da su i kupcima namirnice umotane u lišću zanimljivije nego one u plastičnoj ambalaži.

U brojnim prodavnicama, širom Vijetnama, već izvesno vreme su u upotrebi biorazgradive kese koje su napravljene od sitno mlevenog kukuruza.

Povezane vesti - ALARMANTNO: Na Grenlandu se samo u jednom danu otopilo 11 milijardi tona leda

Koliko su vlasti u Vijetnamu primorane da se na sve načine bore protiv upotrebe plastične ambalaže najbolje potvrđuje podatak da je Vijetnam četvrta zemlja u svetu po količini plastičnog otpada, koji najčešće završava u okeanu. Da stvar bude još više zastrašujuća, nedavno je objavljen podatak da se u ovoj zemlji svakog dana nagomila oko 2.500 tona plastičnog otpada.

Ceo kontinent osvešćen

Zabrana upotrebe plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu uvodi se duž čitavog kontinenta. Tako je Južna Koreja zabranila upotrebu plastičnih kesa u superkarketima i prodavnicama uz obavezu korišćenja kesa, ambalaže i posuda koje mogu da se recikliraju. Slično je i u Singapuru gde je u toku kampanja o potrebi smanjivanja upotrebe plastičnih kesa, dok se na Tajvanu odnedavno naplaćuje svaka kesa koju potrošači zatraže na kasi

Verovatno najbolji primer je Kina. Najmnogoljudnija država na svetu je smanjila upotrebu svih vrsta plastičnih kesa za 66 odsto u periodu od 10 godina otkako je 2008. godine zabranjena upotreba samo ultra tankih plastičnih kesa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve