Život
15.07.2023. 01:20
R. E.

Ako krećete na put...

Pročitajte, važno je: Saveti za put po vrućini

Vrućina
Izvor: Shutterstock

Sezona je godišnjih odmora, što znači da se povaćava broj učesnika u saobraćaju, pa samim tim i mogućnost saobraćajnih nezgoda. Važno je da se adekvatno pripremite za vožnju, pogotovo ako idete na duži put.

Pre svega, ne ulazite odmah u automobil koji je dugo stajao na suncu, već ga prvo dobro provetrite. Otvorite sva vrata, uključujući i prtljažnik. Na taj način ćete smanjiti temperaturu za nekoliko stepeni.

Ukoliko uključujte klimu pazite da temperatura ne bude niža od sedam stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu. Na ovaj način ćete sprečiti šok koji će organizam pretrpeti kada izađete napolje.

Kada su u pitanju kraća putovanja, izbegavajte klimu u potpunosti, već otvorite prozore i napravite promaju tokom vožnje.

Na duža putovanja bi najbolje bilo da idete u jutranjim i večernjim satima. Vožnja sredinom dana po najvećoj vrućini, nikada nije dobra ideja.

Visoke temperature predstavljaju rizik za bezbednu vožnju jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti. Zbog toga pravite pauze tokom vožnje. Svaka dva sata odmorite se po 15 minuta pa nastavite.

Takođe, zbog vrućine se spava lošije, pa mnogi sedaju za volan umorni i time mogu da ugroze i sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Dobro se odmorite pre puta i pazite da ponesete dovoljno vode sa sobom, kako ne biste dehidrirali. Vodu sipajte u termos ili plastične flaše koje ćete pre polaska na put držati u zamrzivaču.

Važno je i da ne vozite praznog želuca, čak iako ne osećate glad. Kada počnu vrućine, apetit se smanjuje, ali to ne znači da organizmu hrana nije potrebna.

Ne preskačite obroke, kako ne biste izgubili koncentraciju tokom vožnje i kako biste mogli da pravovremeno reagujete u iznenadnim situacijama. Nesvestica može da vas uhvati samo na sekundu ili dve, ali u vožnji i to može biti kobno.

Ukoliko se osećate loše, muka vam je i ruke vam drhte, odmah se zaustavite i pojedite nešto slatko jer vam je verovatno pao šećer.

Veoma je važno da vodite računa o bezbednosti dece u vozilu. Nikada ne ostavljajte dete u vozilu parkiranom na suncu, čak ni na nekoliko minuta.

Temperatura u vozilu koje stoji na suncu može da bude i do 15 stepeni viša nego napolju. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa mogu da se pregreju brže nego odrasli.

Vodite računa i ako vozite kućnog ljubimca. Za pse i mačke je takođe veoma opasno da ostanu u automobilu po velikoj vrućini.Obezbedite im dovoljno vode, pravite pauze kako bi vaši kućni ljubimci mogli da vrše nuždu i osveže se.

Dok niste u kolima prekrijte volan peškirom ili nekom drugom tkaninom, kako ne bi bio vreo na dodir kada ponovo započnete vožnju. Sedišta takođe mogu veoma brzo da se ugreju, pa i njih prekrijte nečim dok niste u vozilu.

I na kraju, obucite se adekvatno. Nosite udobnu garderobu i nemojte voziti u papučama ili japankama. Obuća mora da bude takva da ne može lako da vam spadne sa stopala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve više pijanih i drogiranih vozača u Srbiji
saobraćajka, udes

Pojačane kontrole

24.06.2022. 12:15

Sve više pijanih i drogiranih vozača u Srbiji

Uprava saobraćajne policije sprovešće tokom vikenda akciju pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju, s obzirom na to da se zbog početka školskog raspusta i letnjih godišnjih odmora očekuje pojačani saobraćaj, saopštio je MUP.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve