Život
24.10.2021. 19:40
Tanjug

Egipat

Pronađena mumija 1.000 godina starija nego što se mislilo

Mumija
Izvor: Shutterstock

Analizom mumije koja je pronađena u grobnici plemića Kuvija, pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja 1.000 godine pre nego što se do sada pretpostavljalo.

Kako prenosi Gardijan, prema novim dokazima zbog kojih će morati da se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani izvodili su sofisticirane mumifikacije pokojnika 1.000 godina ranije nego što se mislilo.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Ova mumija, kako se navodi, potiče iz perioda Starog kraljevstva i to zapravo dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih 4.000'' godina bile veoma napredne.

"Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju", istakla je profesorka i šef Katedre za egiptologiju na američkom univerzitetu u Kairu Salima Ikram za Observer.

Ona je dodala da će ovo "potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumificiranja. Korišćeni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta".

Naučnici su do sada, kako navodi profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan, te da se zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan.

Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva.

Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije koje su pronađene hiljadu godina kasnije, napominje profesorka Ikram.

Mumija
Izvor: Shutterstock

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji "Izgubljena blaga Egipta", koja se prikazuje na kanalu Nacionalna geografija, navodi Gardijan.

Istraga o njenom datiranju i analizi biće prikazana u novoj sezoni iste serije.

Hijeroglifi na grobu otkrili su da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

Producent serije Tom Kuk navodi da se na osnovu grnčarije koja je pronađena u grobnici znalo da potiče iz perioda Starog kraljevstva, ali profesorka Ikram nije verovala da je mumija iz tog perioda jer je bila previše dobro očuvana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pronađena vinarija iz doba Vizantije (VIDEO)
ISRAEL ARCHEOLOGY

Izrael

12.10.2021. 00:05

Pronađena vinarija iz doba Vizantije (VIDEO)

Kompleks za proizvodnju vina star 1.500 godina, koji je u to vreme važio za najveću vinariju na svetu, otkriven je u Izraelu, rekli su arheolozi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve