Život
26.07.2021. 20:05
R.E.

Francuska

Protestantska crkva blagoslovila istopolni brak

gej, homoseksualci
Izvor: Shutterstock

Protestantska crkva u Monpelijeu, gradu na jugu Francuske, pristala je po prvi put da blagoslovi istopolni brak. Nakon građanskog venčanja, koje su Emelin Dode (33) i Anjes Kaufman (31), sveštenice protestantske crkve sklopile u opštini gradića Žaku, došle su da prime blagoslov u crkvi Magelon u Monpelijeu, prenosi pariski dnevnik Mond.

Protestantska crkva ne venčava parove, već samo daje svoj blagoslov supružnicima koji su brak sklopili pred civilnim vlastima.

Ceremoniju pred crkvenim oltarom vodili su sveštenici vrlo bliski dvema ženama i poručili su da "toga dana reči ljubavi, hrabrosti, ali i odbijanja ođekuju malo glasnije nego obično".

"Znamo da je pre nas vođena teška borba za druge. Ovim činom i njima ukazujemo počast i zahvalnost“, rekla je Anjes Kaufman.

Dok se burme razmenjuju, prisutni su vernici, bivše kolege s bogoslovskog fakulteta, parohijani, ali i zvanice koje nikada nisu kročile u protestantsku crkvu.

"Hvala svima koji su nas podržali“, rekla je Emeline Dode.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrvatska: Gej partneri mogu da usvajaju decu
Gej roditelji

Sud odlučio

05.05.2021. 12:48

Hrvatska: Gej partneri mogu da usvajaju decu

Nakon odluke Upravnog suda u Zagrebu da i gej partneri imaju pravo na procenu o usvajanju dece, iz Udruženja "Dugine obitelji" zvanično je potvrđeno da istopolni životni partneri mogu da pristupe tom postupku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve